Češka i SAD odustali od Svjetskog rukometnog prvenstva

Nakon Češke od nastupa na Svjetskom prvenstvu rukometaša u Egiptu odustala je i reprezentacija SAD, a umjesto njih u turnir će uskočiti Sjeverna Makedonija i Švicarska, potvrdila je Međunarodna rukometna federacija (IHF).

Obe reprezentacije odustale su zbog velikog broja zaraženih koronavirusom.

Američki rukometni savez službeno je saopštio da povlači svoje učešće na 27. Svjetskom prvenstvu nakon nekoliko pozitivnih rezultata nakon obaveznih COVID-19 testova prije njihovog odlaska u Egipat.

SAD su postale druga reprezentacija koja je zbog koronavirusa odustala od nastupa u Egiptu, nakon što je Češka ranije u utorak bila prisiljena otkazati svoje učešće.

Češka je na zadnjem testiranju imala 12 covid-pozitivnih igrača, a pozitivan test imao je i selektor Jan Filip, te njegov asistent Daniel Kubeš.

“Otkazivanjem učešća na prvenstvu donijeli smo vjerovatno najtežu odluku koju je svako od nas donio u vezi s rukometom. Međutim, situacija oko reprezentacije apsolutno je kritična. Nismo željeli ulaziti ni u kakvu nedostojanstvenu situaciju “, kaza je direktor češke reprezentacije Daniel Curda.

Prema Pravilniku IHF-a vezanom za COVID-19 za Svjetsko prvenstvo, prva zamjena je Sjeverna Makedonija, koja će uskočiti u grupu. G u kojoj su Švedska, Egipat i Čile.

“Sjeverna Makedonija bila je u pripravnosti kako bi učestovala u slučaju da se neka momčad povuče u bilo kome trenutku, a nedavno je imala nekoliko trening utakmica,” kazao je jedan od čelnika SP-a Khaled Fathy.

Umjesto SAD, u grupi E, zajedno s Francuskom, Norveškom i Austrijom igraće reprezentacija Švicarske.

Međunarodna rukometna federacija stavila je šest ekipa u pripravnost u slučaju da se povuku druge selekcije, a na njemu su, uz Sjevernu Makedoniju i Švicarsku, još i Hoalndija, Crna Gora, Ukrajina i Srbija.

Svjetsko prvenstvo počinje danas utakmicom Egipat – Čile.

(Fena)