Predstavnički dom danas glasa o opozivu predsjednika Donalda Trumpa

Budući da se najmanje pet Republikanaca pridružilo pokušaju opoziva predsjednika Donalda Trumpa zbog napada na američki Capitol, Demokrate u Predstavničkom domu su spremni za istorijsko glasanje koje će pokušati ukloniti predsjednika s funkcije.

S preostalih osam dana u Trumpovom mandatu, Predstavnički dom će danas glasati o članku o opozivu optužujući ga za podsticanje pobune u govoru njegovim pristalicama prošle sedmice prije nego što je rulja upala u Capitol, prilikom čega je pet ljudi izgubilo život, prenosi Reuters.

Demokrate će nastaviti sa svojim zahtjevom i glasati o opozivu nakon što je Pence u utorak naveče odbio da se pozove na 25. amandman američkog Ustava za uklanjanje predsjednika Trumpa sa funkcije.

“Ne vjerujem da je takav postupak u najboljem interesu naše nacije ili u skladu s našim Ustavom”, rekao je Pence u pismu predsjednici Doma Nancy Pelosi.

Uprkos pismu, Dom je donio rezoluciju kojom je službeno pozvao Pencea da djeluje.

Konačni rezultat glasanja je 223 za i 205 protiv.

Za to vrijeme, Trumpov željezni pritisak na njegovu stranku pokazivao je dalje znakove slabljenja, jer su barem četvorica Republikanaca, uključujući člana vođstva Doma, izjavili da će glasati za njegov drugi opoziv – mogućnost s kojom se nije suočio niti jedan predsjednik prije Trumpa.

“Nikad nije došlo do veće izdaje predsjednika SAD njegovom uredu i zakletvi Ustavu”, izjavila je kćerka bivšeg republikanskog podpredsjednika Dicka Cheneya i jedna od liderki Republikanske stranke u Predstavničkom domu.

Ona je rekla da će glasati za opoziv predsjednika, dodajući da je Trump “podsticao svoje pristalice, doveo ih u Capitol i zapalio plamen nereda”.

(Fena)