U ponedeljak počinje masovno vakcinisanje u Hrvatskoj

U ponedeljak u Rijeci počinje vakcinisanje protiv koronavirusa opšte populacije, tačnije svih starijih od 65 godina i hroničnih bolesnika, koji su se odlučili na tu najefikasniju zaštitu, piše u srijedu Jutarnji list.

Direktor Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Prrimorsko-goranske županije Vladimir Mićović kaže da su već pripremljeni punktovi u gradu, ali i u županijskim ispostavama u Delnicama, na Cresu, Krku, Lošinju, Rabu, Opatiji i Crikvenici.

Objašnjava da ljekari porodične medicine moraju dostaviti popise svojih pacijenata koji su se prijavili za vakcinisanje, kako bi se mogli unaprijed naručivati i da bi se izbjegla gužva zbog epidemioloških mjera.

Njegova je procjena da bi se u Rijeci s takvom organizacijom moglo cijepiti od 400 do 500 građana dnevno na svakom punktu, a moguće i više stigne li dovoljan broj doza vakcina, prenosi Hina.

I pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč potvrdio je da će sljedeće sedmice u glavnom gradu Hrvatske, takođe, krenuti vakcinisanje opšte populacije, jer je pri kraju vakcinisanje u domovima za starije i zdravstvenih radnika.

Napominje da će brzina procjepljivanja zavisiti o količini vakcina koje će dolaziti u Hrvatsku. Kaže da će u početku vakcinisanje biti organizovano u ordinacijama domova zdravlja, a stignu li najavljene količine vakcina nakon što se registruje AstraZeneca/Oxford vakcina, organizovaće se posebni punktovi kako bi se u što kraćem roku vakcinisalo što više građana.

Moguće je da djelomično bude problema upravo s naručivanjem, jer manji dio ljekara nije bio previše sklon provesti nnaredbu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo poslat u primarnu zdravstvenu zaštitu još početkom decembra.

Naime, od ljekara se tražilo da naprave popis svojih pacijenata starijih od 65 godina, hroničnih bolesnika i drugih, na kome bi se upisali oni koji se žele cijepiti. I dok je najveći dio ljekara to shvatio ozbiljno i dostavio tražene podatke, neki su izbjegavali tu obavezu, što bi dijelom mogao biti problem.

(Fena)