Aničić: Trovanje ugljen monoksidom uzrok smrti osmoro mladih iz Posušja

Nalaz vještačenja krvi potvrdio je kako je trovanje ugljen monoksidom uzrok smrti osmoro mladih koji su prvog dana Nove godine pronađeni mrtvi u vikendici u Tribistovu, u opštini Posušje, kazao je u izjavi za Fenu tužilac Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona Josip Aničić.

“Kod svih osmoro nastradalih, vještačenjem je utvrđena smrtonosna koncentracija ugljen monoksida u krvi”, kazao je Aničić.

Tužilaštvo ZHK-a još čeka nalaz vještaka protivpožarne zaštite i zaštite na radu, koji je bio na mjestu događa i koji će utvrditi način na koji je došlo do ulaska smrtonosnog gasa u prostoriju gdje su mladi boravili.

“Vještak je uzeo sve potrebne mjere i agregata i kuće, zapisnik uviđaja i fotodokumentaciju, te će na osnovu svega toga obaviti vještačenje i utvrditi je li ugljen monoksid, s obzirom na raspored u kući i gdje je bio taj agregat, mogao doći u prostoriju gdje su boravili “, kazao je Aničić.

Agregat se nalazio u ostavi, na kojoj je bio mali prozor, koji je bio otvoren “na kip”, jer je kroz njega bio provučen kabl preko koga je u prostoriju, gdje su bili mladi, provedena struja.

Osmoro mladih, svi 2001. godište, život su izgubili u nesreći koja se dogodila u novogodišnjoj noći.

(Fena)