Koalicija za Mostar: Samo je CIK BiH nadležna i odgovorna za objavljivanje zvaničnih rezultata izbora

Članice „Koalicije za Mostar 2020“ žele upozoriti političku javnost u Mostaru i Bosni i Hercegovini da je jedino Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine zakonski nadležna i odgovorna za objavljivanje pravih, zvaničnih rezultata lokalnih izbora, održanih u Mostaru krajem prošle godine, stoji u današnjem saopštenju press službe Koalicije za Mostar 2020.

“Osuđujemo i ograđujemo se od svih eventualnih zloupotreba koje su se desile na biračkim mjestima. Koalicija za Mostar na biračkim mjestima na kojima su ponovo brojani glasovi imala je ukupno 3 (tri) člana u biračkim odborima. Interesantno je da je CIK odbio sve zahtjeve političkih subjekata, pa i stranaka ‘Koalicije za Mostar’ uz priložene žalbe posmatrača i potpise birača, koji su glasali na pojedinim biračkim mjestima, a onda po službenoj dužnosti naložio ponovno brojanje isključivo glasova unutar kandidata Koalicije. Sve druge informacije, koje kruže javnim prostorom, a posebno društvenim mrežama, imaju za cilj da unesu pomutnju na političku scenu Grada Mostara, a proizvod su nerealno ambicioznih pojedinaca, koji bi sada da ponovo kroje izborne rezultate, na osnovu vlastitih projekcija i svojih političkih ciljeva”, ističe se u saopštenju.

„Koalicija za Mostar 2020“ se zalaže, kako se kaže, za transparentnost prebrojavanja glasova, te jasno i nedvosmisleno ukazivanje na sve eventualne primjere zloupotrebe biračkog procesa i zakonito kažnjavanje onih koji su prekršili propise.

“O eventualnim nepravilnostima u izbornom procesu, još jednom napominjemo, zvaničnu informaciju, potkrijepljenu činjenicama, a ne manipulisanjem na društvenim mrežama, može imati samo Centralna izborna komisija i ona će sasvim sigurno izaći sa konkretnim stavovima. Svako drugo, slobodno tumačenje ponovnog prebrojavanja glasova smatramo običnim politikanstvom i pokušajem da se teško izboreni izborni proces u Mostaru dovede u pitanje”, navodi se u saopštenju.

Iz Koalicije za Mostar 2020 pozivaju sve političke subjekte u Mostaru na trezveno i odgovorno političko ponašanje, kako bi izborni proces u Mostaru, uz sve izazove, pa i prijetnje građanima u pojedinim dijelovima Grada Mostara, a što se pomalo zaboravlja, bio priveden kraju i to na osnovu zakona i odluke za to zakonom ovlaštenih organa, a ne na osnovu nečijih želja i nerealnih ambicija, navodi se iz press službe Koalicije za Mostar 2020.

(NovaSloboda.ba)