Novac za pomoć migrantima nije uplaćivan preko jedinstvenog računa BiH

Nakon niza izvještaja dužnosnika Međunarodne organizacije za migracije (IOM), te novinarskih pitanja u vezi s navodima da su milioni eura doznačeni za rješavanje migrantske krize, Ministarstvo finansija i trezora BiH obavještava javnost da novac za ovu namjenu nije uplaćivan na jedinstveni račun trezora BiH, stoji u sapštenju iz ovog ministarstva.

Kako se ističe, netačni su i navodi da se Ministarstvu finansija i trezora BiH dostavljaju financijski izvještaji iz IOM-a o utrošku tih sredstava, jer su ilegalne migracije isključiva nadležnost Ministarstva bezbjednosti BiH i svi kontakti se završavaju u tom ministarstvu, koje priprema izvještaje za sjednice Vijeće ministara BiH.

“Podsjećamo da sve institucije BiH imaju obavezu da posluju sukladno Zakonu o finansiranju institucija BiH, te da dostavljaju informacije za izvještaje o izvršenju budžeta koja, nakon što ih usvoje Vijeće ministara, Predsjedništvo i Parlamentarna skupština BiH, redovno objavljujemo na web stranici Ministarstva financija i trezora BiH (www.mft.gov.ba).

Svi rashodi obuhvaćeni budžetom i drugim aktivnostima zasnovanim na zakonima transparentni su i dostupni domaćoj i međunarodnoj javnosti, a detaljni opisi i način trošenja javnog novca nalaze se na web stranici Ministarstva i kroz projekat „Bužet za građane“.

Sredstva planirana budžetom troše se sukladno zakonu dok tokove novca međunarodnih institucija Ministarstvo finansija i trezora BiH ne može pratiti mimo svojih nadležnosti.

Sva zaduženja koja odlukama Vijeća ministara budu dostavljena Ministarstvu finansija i trezora BiH biće realizovana sukladno zakonu i važećim propisima” stoji u saopštenju.. 

Ministarstvo financija i trezora BiH ima bazu podataka kroz Forum za koordinaciju donatora (DCF) kome članice ovog foruma dostavljaju godišnje izvještaje i gdje je IOM obuhvaćen kao implementator kroz pojedine projekte Europske unije i Organizacije Ujedinjenih nacija, a verifikovani podaci o tome dostupni su na www.donormaping.com

V. B.

(NovaSloboda.ba)