Novi procvat bioskopa u Aziji

Blokbusteri u Kini i Japanu ulivaju Hollywoodu dodatnu hrabrost.

Već neko vrijeme stručnjaci pretpostavljaju da bi američko kinematografsko tržište – do sada najveće na svijetu – mogli preteći Kinezi. Ovu prekretnicu sada bi mogla ubrzati pandemija korone.

Iako su mnoga kina u SAD još uvijek zatvorena ili podliježu strogim ograničenjima, opsežno ukidanje blokade od strane vlade iz Pekinga dovelo je do procvata bioskopa: Istorijski ep “The Eight Hunderd”, “Osam stotina” zaradio je više od 460 miliona dolara, a samim tim više i od “Bad Boys for Life”, Loši dječaci za život”, najuspješnije holivudske produkcija do danas, koja se počela prikazivati u januaru.

Agentski triler Christophera Nolana “Tenet”, u koji se industrija nadala, vrijedan je oko 360 miliona dolara. Američke kino blagajne su tokom ove godine kasirale nešto više od dvije milijarde dolara, – što nije ni petina ukupnog prihoda prethodne godine. Osnovani zaokret se još ne nazire. Ali, budući da ne samo u Kinu ljudi masovno hrle u kino, već i u Japanu, gdje animirani film “Demon Slayer”, “Ubica demona” ruši rekorde, osiromašeni holivudski studiji dobijaju hrabrost.

Warner Bros će superherojski ep “Wonder Woman 1984”, “Čudesna žena 1984” dovesti u kineska kina već 18. decembra. Film će se na američkim kino ekranima pojaviti tek sedam dana kasnije, ali će istovremeno već biti dostupan i za streaming.

(spiegel)

Lj. G.

(NovaSloboda.ba)