Štrajk zdravstvenih radnika nastaviće se do potpisivanja novog ugovora

Iako je u petak potpisan Protokol o vođenju pregovora radi zaključivanja granskog Kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavca i radnika u oblasti zdravstva na području Hercegovačko-neretvanskog kantona predstavnici sindikata zdravstvenih radnika još jednom su se okupili ispred Vlade HNK-a, te su zatražili što hitnije potpisivanje novog kolektivnog ugovora.

Predsjednik Sindikata SKB-a Mostar Ivica Anić istakao je kako se nada da će sindikalisti s predstavnicima Vlade HNK-a uspjeti pronaći zajednički jezik, dodavši kako se štrajk zdravstvenih radnika nastavlja sve dok se ne potpiše novi kolektivni ugovor.

“Pozdravljamo napor Vlade HNK-a i prvi korak koji je napravila prema sindikatima, posebno napor premijera Nevenka Hercega. Kao što smo usaglasili protokol pregovaranju, nadam se da ćemo što skorije dogovoriti i tekst kolektivnog ugovora”, poručio je Anić.

Po njegovim riječima, sindikalisti nisu bili protiv pregovaranja, ali su bili protiv sporazuma kojim bi se aktivnosti sindikata vratile na sam početak.

“Danas je protokol potpisan zato što se u novom tekstu taj protokol više ne poziva na član zakona koji nas vraća na sami početak, odnosno na onaj koji je već propao u julu i avgustu”, pojasnio je Anić.

Predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNK-a Dalibor Vuković kazao je kako su do juče predstavnici Vlade insistirali da se potpiše protokol koji je napravila Vlada i koji je donesen jednostrano bez sindikata, a u komw se tražilo da se štrajk zdravstvenih radnika obustavi za vrijeme pregovora.

“Prema detaljima izmijenjenog i potpisanog protokola, u slijedećih 20 dana imamo vremena da se usaglasi tekst kolektivnog ugovora, a najdalje pet dana od danas moramo sjest na prvu sjednicu naših pregovaračkih timova. Ukoliko se za 20 dana ne postigne sporazum, prema protokolu, pregovori se mogu produžiti još pet dana, a ako ni tada ne dođe do sporazuma nastavljamo s generalnim štrajkom”, kazao je Vuković, najavivši rigoroznije mjere sindikata ako do takvog razvoja događaja dođe.

Glasnogovornik Vlade HNK-a Pero Pavlović novinarima je kazao kako se sva otvorena pitanja socijalnih partnera trebaju rješavati za pregovaračkim stolom.

“Vjerujemo kako ćemo kroz proces pregovaranja u narednih nekoliko dana doći do rješenja prihvatljivog za obe strane u ovom procesu. Situacija je dosta teška, složena, prolazimo kroz tešku, nikad viđenu krizu. Javna sredstva smanjena su na svim nivoima, ali razumijemo i cijenimo napore zdravstvenih radnika”, kazao je Pavlović.

Inače, članovi Sindikata zdravstvenih radnika HNK-a i Nezavisnog sindikata Sveučilišne kliničke bolnice Mostar 10. decembra stupili su u generalni štrajk zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora. Ti sindikati okupljaju oko 2.600 zdravstvenih radnika iz cijelog Hercegovačko-neretvanskog kantona.

(Fena)