Dr. Diana Zelenika, nakon 14 godina, napušta HDZ 1990

Dr. Diana Zelenika, nakon 14 godina, napušta HDZ 1990 zbog nezadovoljstva načinom vođenja te stranke, ali i zbog brojnih drugih činjenica.

Zelenika je kazala kako nije bilo lako donijeti tu odluku nakon 14 godina, ali da je bilo stvari preko kojih jednostavno nije mogla prijeći. O tome namjerava li se i dalje baviti politikom navela je kako osjeća da svoj posao i misiju, što se tiče političkoga angažmana, nije dovela do kraja, ali da ima dovoljno vremena da promisli o svemu.

Naime, Zelenika je danas uputila pismo predsjedniku HDZ-a 1990 Iliji Cvitanoviću i članovima Predsjedništva te stranke u kome navodi kako podnosi neopozivu ostavku na mjesto članice Predsjedništva te stranke i da ujedno napušta tu stranku.

U tom pismu, Zelenika navodi kako je posebno nezadovoljna načinom vođenja stranke nakon Parlamentarnih izbora 2018. godine.

Između ostalog, navela je kako uže vođstvo stranke, na čelu s predsjednikom, ne poštuje njen Statut, a kao činjenicu navela je neodržavanje izvještajnog i izbornog sabora, iako je Statutom predviđeno njegovo održavanje svake dvije, odnosno četiri godine nakon posljednjeg izbornoga sabora.

“Na sjednici Središnjega odbora u Tomislavgradu upozoravala sam na pogubnost sporazuma s HDZ-om BiH, što se pokazalo ispravnim, posebno nakon izbora u gradu Mostaru. HDZ1990 je stranka koja je nastala zbog napuštanja osnovne ideje i principa, kako stoji u Deklaraciji, a pod ovim rukovodstvom vraća se tim istim principima i samim tim gubi smisao, što su birači jako dobro uočili. Nažalost, stranka se pretvorila u biro za zapošljavanje, u čemu ne želim učestvovati dok nam se narod iseljava“, stoji u pismu.

Zelenika je u pismu navela kako ne želi više biti u stranci koja će i sama snositi krivicu zbog pogubne politike spram naroda koji joj je u početku dao veliko povjerenje, ali je ono s vremenom, iz raznih razloga, splašnjavalo, a na ovim izborima u Mostaru potpuno je izgubljeno od birača.

Inače, Diana Zelenika je u HDZ-u 1990 obavljala odgovorne dužnosti, a bila je i kandidatkinja za hrvatskog člana Predsjedništva BiH na posljednjim Parlamentarnim izborima.

(Fena)