SDP BiH putem Suda BiH zatražio ponovno prebrojavanje svih glasova u Mostaru

Socijaldemokratska partija BiH, nakon dokaza o masovnim izbornim i postizbornim manipulacijama na izborima u Mostaru, odlučila je putem Suda BiH zatražiti ponovno prebrojavanje svih glasačkih listića za sve politički subjekte i kandidate, saopšteno je iz te stranke.

Tim povodom je, kako navode, nadležnom Apelacionom odjelu Suda BiH u zakonskom roku poslata žalba s prilozima koji pokazuju da bi, ukoliko se prebroje glasački listići na svim izbornim mjestima, moglo doći do novih bitnih promjena u rasporedu vijećničkih mandata i poretka kandidata unutar izbornih listi.

“Mi u SDP BiH smatramo da srazmjeri izborne krađe koji su se otkrili na samo 15-ak biračkih mjesta na kojima je organizovano ponovno prebrojavanje kompromituju cijeli izborni proces u Mostaru, te se zbog toga mora provjeriti šta se tačno dogodilo na preostalih više od 130 biračkih mjesta”, smatraju u SDP-u BiH.

Navode da je prebrojavanjem izbornih listića na samo 15.ak biračkih mjesta spriječena krađa jednog vijećničkog mandata, a uz to je došlo do, kako dodaju, dramatičnih promjena u redosljedu preferencijalnih glasova na pojedinim izbornim listama.

“Takođe, smatramo da će eventualna otkrića sa svih izbornih mjesta pomoći istražnim organima da detaljno identifikiju sve organizatore i izvršioce kriminalnih aktivnosti, koji su se upustili u krađu izborne volje građana Mostara”, stav je SDP-a BiH.

Iz ove stranke pozivaju Centralnu izbornu komisiju BiH da po službenoj dužnosti donese odluku o ponovnom prebrojavanju svih glasačkih listića na svim izbornim listama, kao i ponovno prebrojavanje preferencijalnih glasova po svim političkim subjektima, saopšteno je iz SDP-a BiH.

(Fena)