Joe Biden potpisuje niz uredbi prvog dana predsjedavanja

Novozabrani američki predsjednik SAD-a Joe Biden potpisaće niz uredbi u srijedu, prvog dana predsjedavanja, a među njima je ponovno angažovanje Sjedinjenih Američkih Država u pariškom klimatskom sporazumu, najavio je njegov budući šef kabineta Ron Klain, javlja Al Jazeera Balkans.

Jedna od najavljenih uredbi je i ukidanje zabrane ulaska u SAD za državljane nekoliko država, uglavnom s muslimanskom većinom, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Ova zabrana donesena je samo nekoliko dana nakon što je odlazeći predsjednik Donald Trump preuzeo dužnost u januaru 2017. godine.

Šef ureda novog predsjednika nije detaljno objasnio sve uredbe,ali je istakao da se odnose na ​​četiri Bidenova prioriteta – borba protiv pandemije koronavirusa, borba protiv klimatskih promjena, oživljavanje ekonomije i borba za socijalna i rasna prava.

Što se tiče pandemije, 46. predsjednik SAD-a donijeće uredbu kojom obaveza postaje nošenje maske ​​u prostorijama i područjima koja ovise o saveznoj državi, kao i prilikom putovanja između država, što je Trump uvijek odbijao učiniti.

Na ekonomskom planu, Biden planira proširiti moratorij na deložacije i ovrhe povezane s pandemijom.

Novi predsjednik nastaviće s nizom drugih dekreta tokom pvih deset dana predsjedanja, do 1. februara, dodao je Klain.

“Ove mjere olakšaće milionima Amerikanaca koji pate od ove krize”, objasnio je budući šef kabineta.

(Fena)