Večeras u eMTeeM-u “Presuda: Tiha likvidacija”

Večeras na Memorijalnoj sceni 2532 u 19,00 sati Mostarski teatar mladih svojoj publici nudi 143. reprizu autorskog projekta Seada Đulića “Presuda: Tiha likvidacija”.

Radi se o potresnom i vrlo emotivnom svjedočenju o životu, o borbi za očuvanje samog teatra, ali i okolnostima koje su autora formirale i uticale na njegovo odrastanje i profiliranje u čovjeka kakav jeste.

Pozorišni kritičar Mladen Bičanić o predstavi je, nakon izvođenja na festivalu Kestenburg u Banja Luci zapisao: “Sam na pozornici, Sead Đulić prekapa po svom život skupljenom u 50 kutija od cipela – sve su to fragmenti njegovog postojanja, segmenti njegovog rada, njegove čežnje, ljubavi i boli u tih su 50 kutija koje, po željama iz publike, vadi, otvara, i raspliće svoj život. I vesela i tužna, i tiha i mračna, ogrezla u smijeh i suze, predstava je to što nas pita i o svom vlastitom životu, jesmo li, kada je trebalo učiniti nešto, to i uradili ili smo se predali i pognuli glave, praveći se da ne primjećujemo što se oko nas zbiva. Sead Đulić, sam na pozornici sa svojih 50 kutija od cipela, uredno poslaganih i označenih brojevima, govori publici upravo to – nemojte se nikada predati, prestati govoriti, nemojte se pokoriti – i u tome je njena neporeciva snaga i moć”.

(NovaSloboda.ba)