Zaražen šef tajne službe, dovedeno u pitanje glasanje o povjerenju vladi

Glasanje o nepovjerenju Vladi Slovenije naredne sedmice dovedeno je u pitanje nakon što je koronavirus potvrđen kod šefa sloveančke obavještajne službe SOVA Janeza Stušeka, koji je bio u kontaktu sa poslanicima.

Stušek je u petak bio u zgradi parlamenta i odgovarao na pitanja poslaničkog odbora za kontrolu bezbjednosnih i tajnih službi, a juče je testiranjem potvrđeno da je zaražen virusom korona, prenose slovenački mediji.

Ovaj odbor ima devet članova, a sa stručnim saradnicima i sekretarom odbora na takvim sastancima bude i po dvadesetak ljudi.

Učesnici sastanka sada čekaju testiranje, što bi sve moglo da utiče na izglasavanje ili neizglasavanje nepovjerenja Vladi Janeza Janše.

Slovenački mediji navode da bi sjednica parlamenta, na kojoj bi se glasalo o povjerenju Vladi, trebalo da bude održana u srijedu, 20. januara.

Grupa od 42 poslanika iz pet opozicionih stranaka ljevice i centra u petak je podnijela prijedlog da se vladi izglasa nepovjerenje, te da se mandat za sastavljanje nove vlade povjeri Karlu Erjavcu, koji je, uz Janšu, jedan od najiskusnijih političkih veterana.

Janšinoj vladi zamjeraju “razgradnju ustavnog uređenja na svim područjima” – tvrde da uništava ugled Slovenije u međunarodnim odnosima, te posebno da su se neuspješno nosili s pandemijom koronavirusa u poređenju sa drugim zemljama.

Slovenački parlament je izmjenama poslovnika za vrijeme krize urokovane pandemijom omogućio izjašnjavanje i glasanje poslanika “od kuće”, preko elektronskih platformi, ali je sada pitanje da li se takav format može iskoristiti za ovako specifičan slučaj, između ostalog i zbog osjetljivosti političke situacije.

(Srna)