MCP BiH izdvojilo 100.000 KM za zaslužne i vrhunske sportiste BiH

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević danas je primila zaslužne i vrhunske sportiste BiH, s kojim je razgovarala o aktuelnom stanju u oblasti sporta.

Na prijemu je kazala da je protekla godina bila veliki izazov za sport u svijetu, pa tako i u BiH, te da vjeruje da će godina u koju smo zakoračili donijeti mnogo bolje dane za sportaiste.

“Imamo priliku družiti se sa sportistima, koji zaista zaslužuju da nose zvanje zaslužnog sportiste BiH i vrhunskog sportaiste međunarodnog razreda. Trinaest je zaslužnih i 14 vrhunskih bh. sportista u 2020. godini. Jedni su stekli uslove za zaluženu penziju, a drugi su ostvarili najveće rezultate u prethodnoj godini, koliko god je ona bila teška “,kazala je Gudeljević.

Ona smatra da sredstva za podsticaj ovih sportista, ali sporta općenito, trebaju biti veća, te da se nada da će svi koji se nalaze u lancu odlučivanja u ovom segmentu života uvidjeti značaj sporta i sportista u društvu i da će se zajedničkim naporima poboljšati uslovi njihovog života i rada u BiH.

“Ne kažu bez razloga da je društvo onoliko zdravo koliko su zdravi i uslovi za razvoj sporta u društvu. Ministarstvo je ovim povodim realizovalo sva sredstva koja smo imali na raspolaganju,  dakle 100.000 KM, koji danas odlaze u ruke najboljih. Želim uspješnu, zdravljem ispunjenu i uz mnogo bolje uslove sportsku godinu svim koji se na bilo koji načun bave sportom”, kazala je Gudeljević.

Zaslužni sportisti za 2020.godinu su: Đurđica Šišul Rajher, Fikret Čaušević, Esad Durmišević, Nedžad Salkić, Zikret Mahmić, Refija Okić, Šefko Nuhanović. Mehmed Čolić, Tima Džebo,  Jasmin Mrkonja, Ejub Mehmedović, Memnum Hadžić i Samir Avdić.

Vrhunski sportisti međunarodnog razreda su: Larisa Cerić, Sanja Kusmuk, Miloš Čolić, Kemal Mešić, Marko Šljivić, Emir Lokmić, Amel Tuka, Mesud Pezer, Elvedina Muzaferija, Ervin Bijedić, Jelena Arnautović, Damir Džumhur, Dževad Pandžić i Zerina Skomorac.

(Fena)