Otvorena izložba u povodu 44. godišnjice pogibije Džemala Bijedića

Izložba “Džemal Bijedić – politička biografija” autorice Indire Gaštan-Bešo, otvorena je u ponedeljak u Muzeju Hercegovine Mostar, u povodu 44. godišnjice pogibije Džemala Bijedića.

Kroz 16 panoa izložba hronološki prati Bijedićev život i rad.

“Izložba kronološki prati život i rad Džemala Bijedića od školovanja u rodnom Mostaru, studentskih dana, učešća u Drugom svjetskom ratu. Nakon rata, obavlja važne dužnosti u Bosni i Hercegovini, kao što je ministar u vladi, predsjednik Saveznog izvršnog vijeća, te predsjednik Skupštine Socijalističke Republike BiH, gdje se posebno fokusirao na razvoj BiH i njenu integraciju u Jugoslaviji”, kazala je novinarima autorica izložbe Gaštan-Bešo.

Istakla je Bijedićevu afirmaciju Jugoslavije, gdje je posebno bio aktivan kada je postao predsjednik Saveznog izvršnog vijeća 1971. godine u dva mandata do 1977. godine.

Autorica je kazala kako je na izložbi obuhvaćen samo dio dokumentarne građe iz bogate Bijedićeve zbirke.

“Na izložbi se može vidjetii rodni list, upisnine na fakultet, različita svjedočanstva, rješenja, zapisnike, fotografije, posebno ako govorimo o njegovoj međunarodnoj diplomatskoj aktivnosti, gdje je za svoga mandata posjetio 42 zemlje svijeta”, rekla je Gaštan Bešo.

O izložbi je govorio i profesor Adnan Velagić koji je, uz ostalo kazao, kako Džemal Bijedić spada u red onih političara iz istorije socijalističke Jugoslavije koji su dali nemjerljiv doprinos u razvoju državnog političkog sustava.

“Bijedić nije podlijegao onoj ravnoteži koja se nekako od 70-tih pa možda i od 80-tih godina još više, uvriježila u političku strukturu Jugoslavije, a to je da se u BiH sve dijeli na tri, odnosno i krivica i odgovornost itd. Bijedić nije tome podlijegao nego je apriori nastojao da se utvrdi stvarni uzrok problema i da se ide u pravcu tog rješavanja”, kazao je Velagić.

Izložba će biti otvorena sljedećih sedam dana.

(Fena)