Ruska policija privela kritičara Kremlja Alekseja Navalnog po dolasku u Moskvu

Policija je privela istaknutog kritičara Kremlja Alekseja Navalnog po dolasku na moskovski aerodrom u nedelju nakon što je iz Njemačke prvi put otputovao kući u Rusiju od kad je otrovan prošlog ljeta, javlja Reuters.

Potez, zbog koga bi Navalni mogao biti zatvoren na 3,5 godine zatvora zbog navodnog kršenja zatvorske kazne, vjerovatno će podstaći niz “zapadnjačkih” kritika na račun predsjednika Vladimira Putina.

U slučaju koji je privukao široku međunarodnu pozornost, Navalni je otrovan prošlog ljeta onim što su njemačka vojna ispitivanja pokazala da je nervni agens Novichok, verziju događaja koju Kremlj odbacuje.

Navalnijev avion iz Berlina preusmjeren je na drugi moskovski aerodrom u posljednji trenutak, u naporu vlasti da osujete novinare i pristalice koji su ga čekali.

Kritičaru ruskog predsednika Vladimira Putina pozlilo je 20. avgusta na letu iz sibirskog grada Tomska za Moskvu. Avion je hitno sletio u Omsk, a Navalni je hitno prebačen u bolnicu, gde je proveo dva dana prije nego što je poslat na liječenje u Berlin.

Portparol njemačke vlade Steffen Seibert 2. septembra je kazao kako je Navalni otrovan hemijskim agensom iz grupe novičoka, a dvije nezavisne laboratorije u Švedskoj i Francusoj potvrdile su da je Navalni otrovan. Rusija uporno negira tvrdnje o trovanju.

(Fena)