U Bosni pretežno oblačno, u Hercegovini sunčano

Jutros je u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Lokalno pada slab snijeg u centralnim i istočnim područjima. U Hercegovini je vedro.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Bjelašnica -18 stepeni, Ivan-sedlo i Livno -10, Grude i Tuzla -9, Bijeljina, Doboj i Sarajevo -8, Bugojno, Drvar, Sanski Most -7, Banja Luka i Bihać -6, Gradačac, Prijedor i Zenica -5, Trebinje -3, Mostar -1, Neum 0 stepeni.

Danas u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini pretežno sunčano.

Vjetar u Bosni slab do umjerene jačine zapadnog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovini slaba bura.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između -4 i 1, na jugu zemlje od 2 do 5 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike su relativno povoljne, uz stabilno vrijeme i ljepšu opštu sliku na jugu, pretežno zbog dužih sunčanih intervala.

Povremene slabije padavine i niske temperature u cijeloj zemlji, izraženije tokom jutra, kod većine meteoropata uzrokovaće jačanje tegoba.

Preporučljivo je ne izlagati se pretjeranim aktivnostima, redukovati boravak na otvorenom i provoditi mjere zaštite od hladnoće.

—–

BIHAMK

U višim predjelima saobraća se otežano

U višim predjelima naše zemlje saobraća se otežano, po zasnježenom kolovozu. Posebno skrećemo pažnju na dionice u višim planinskim predjelima, gdje ugaženog snijega na kolovozu ima od 2 do 5 cm. Izdvajamo putne pravce: Bosanski Petrovac-Drvar (Oštrelj), Ključ-Bosanski Petrovac (Lanište), Kupres-Livno, Šipovo-Kupres, Livno-Glamoč-Mlinište, Posušje-Jablanica, Trnovo-Foča (Rogoj), Foča-Gacko (Čemerno), Vlasenica-Han Pijesak (Han Pogled), Sarajevo-Rogatica (Romanija), Olovo-Kladanj (Karaula), Bugojno-Gornji Vakuf/Uskoplje (Rostovo)-Prozor (Makljen), Turbe-Karanovac i Čađavica-Banja Luka. U nižim područjima Bosne i u Hercegovini kolovoz je mokar i mjestimično klizav.

S obzirom da su za danas u BIH najavljene izuzetno niske temperature, vozače savjetujemo da svoje vozilo pripreme za zimske uslove vožnje:

-Češće palite vozilo kako akumulator ne bi oslabio;

-Provjerite ispravnost akumulatora prije početka radne sedmice;

-Podmažite gume i brave na vratima vašeg vozila;

-Očistite vozilo od snijega i leda;

-Dopunite gorivo minimalno do pola rezervoara;

-U slučaju potrebe pozovite na broj 1282.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Radovi na izgradnji kružne raskrsnice izvode se na magistralnom putu Klašnice-Laktaši zbog čega se saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjerava obilaznicom kroz Laktaše, dok se teretni saobraćaj preusmjerava na auto put.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Vitez-Travnik, Stupari-Živinice, Živinice-Banovići, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Gromiljak-Blažuj i Šuica-Tomislavgrad.

Na magistralnom putu Livno-Šuica (na prevoju Borova Glava) upozoravamo na izlaske divljih konja na kolovoz, posebno u večernjim i jutarnjim satima.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)