Čović-Plenković: Prava i jednakost konstitutivnih naroda neupitni, rasvijetliti događaje oko lokalnih izbora u Mostaru

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH dr. Dragan Čović juče je u Zagrebu održao radni sastanak s predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice i predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem.  Na sastanku se razgovaralo o podsticajima razvoju Bosne i Hercegovine, njenom evropskom putu, kao i zaštiti Hrvata u BiH. Takođr, govorili su o nedavno održanim lokalnim izborima u Gradu Mostaru i zabrinjavajućim događajima o kojima je dr. Čović izvijestio evropske dužnosnike u pismu upućenom 18. januara, saopšteno je iz Ureda za informisanje HDZ-a BiH..

Čović je istakao zadovoljstvo dobrosusjedskim odnosima i saradnjom s dužnosnicima Republike Hrvatske, naglašavajući cijenjenje za ustrajnu pažnju unutrašnjkim izazovima u Bosni i Hercegovini i aktualizaciju njenog evroatlantskog puta. Kazao je kako svakim danom sve jača saradnja pomaže u osnaživanju evropske perspektive BiH, istovreemeno podržavajući snažnu posvećenost HDZ-a zaštiti hrvatskoga naroda u BiH i njegovih prava.

Takođe, Čović je kazao kako je, uprkos višestrukim pravovremenim upozorenjima, došlo do dubokog kompromitovanja lokalnih izbora u Gradu Mostaru. Iako je, kako je naglasio, HDZ BiH ostvario opipljivo snažan rezultat i potvrdio snažnu podršku biračkog tijela, iskazao je nezadovoljstvo narušavanjem integriteta ovih izbora i informisao o pravnim koracima i političkoj komunikaciji koji su u tom smislu preduzeti.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković iskazao je apsolutnu podršku očuvanju prava Hrvata u Bosni i Hercegovini, rekavši kako će vlasti Republike Hrvatske pod njegovim vođstvom nastaviti na unaprjeđenju ssradnje s legitimnim hrvatskim dužnosnicima, kako bi se dodatno ojačala evropska perspektiva BiH i kako se prava i status hrvatskog naroda više ne bi dovodili u pitanje. Ujedno, iskazao je i zabrinutost događajima vezanim za lokalne izbore u Mostaru, govoreći kako nijedan izborni proces, a posebno ne onaj na koga se čekalo 12 godina, ne smije izgubiti svoj integritet, pozdravljajući pravno djelovanje hrvatskih dužnosnika u cilju rasvjetljavanja navedenih događaja.

Na kraju, njih dvojica su iskazali zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom, kazavši kako će se putem iste u predstojećem periodu nastaviti raditi na unaprjeđenju bh. kao savremenog evropskog društva koje može odgovoriti na potrebe svojih građana i u kome će prava i jednakost konstitutivnih naroda biti apsolutno neupitni.

(NovaSloboda.ba)