Okončana sjednica, prihvaćen Nacrt zakona o konverziji kredita “švicaraca”

U nastavku 17. redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, zaključkom je prihvaćen Nacrt zakona, čiji je predlagač zastupnik Hasan Muratović, a nalaže konverziju kredita koji su građani Federacije BiH podizali svojevremeno kod kod Hypo Alpe Adria banke s valutnom klauzulom izraženom u švicarskim francima.

Poslanik Muratović je u Nacrtu predložio konverziju tih kreditnih zaduženja vezivanjem za tečaj konvertibilne marke, a kao razlog naveo da su građani FBiH koji su se zadužili u švicarskim francima dospjeli u neprilike, jer su njihove otplatne kreditne rate rasle usljed promjena kursa švicarske valute.

“Više od 6.000 građana Federacije BiH suočava se s problemom vraćanja kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima. Ti građani dovedeni su na rub egzistencije. Pri vraćanja kredita, imaju niz problema – finansijske, psihološke, medicinske i druge prirode, jer nikada ne znaju kolika će im biti sljedeća rata”, naveo je Muratović.

Slično je na današnjoj sjednici Predstavničkog doma govorio, u ulozi gosta, predsjednik Udruženja građana “Švicarac” Kemal Duraković, pozivajući parlamentarce da prihvate zakon, odnosno da stanu uz građane, a ne uz banke, kako je naveo.

Duraković je Hypo Alpe Adria banku optužio za kriminalne aktivnosti, zbog čega je, po njegovim tvrdnjama, uslijedila i promjena njenog imena, jer danas posluje kao Addiko banka ne samo u Federaciji BiH već u regionu.

Direktorica Addiko banke u Sarajevu Sanela Pašić demantovala je više Durakovićevih odnosno Muratovićevih navoda, a između ostalog tvrdnje o broju klijenata koji u međuvremenu nisu riješili probleme sa spornim kreditima, kao i tvrdnju da opravdanost donošenja predloženog zakona potvrđuju i sudske presude izrečene u korist nezadovoljnih klijenata.

Pašić je kazala da presude nisu pokazale nepravilnosti banke i da je u međuvremenu dio kredita, ne beznačajan, oprošten nekim klijentima, a neoprošteni dio vraćaju uz povoljnije kamate, dok su neki odmah prihvatili da taj segment otplate u cijelosti.

Zahvaljujući tim mjerama, ustvrdila je direktorica, samo još 162 klijenta vraćaju “švicarce” sadašnjoj Addiko banci, i to na način povoljniji za njih nego kad bi stupio na snagu predloženi zakon.

Izuzev predsjednika Udruženja “Švicarac” i direktorice te banke, niko od poslanika nije se javio za raspravu, već su nakon obraćanja tih gostiju glasali i zaključkom odobrili Nacrt zakona.

Prvobitno, Muratović je prošle godine predložio da se o njegovom zakonu odlučuje po hitnom postupku, ali je u prvom dijelu ove sjednice, održanom pred Novu godinu, većinom poslaničkih glasova, procedura usporena “vraćanjem” teksta tek u formu nacrta, što podrazumijeva duži put do eventualnog stupanja na snagu.

U današnjem nastavku 17. sjednice, članovi Predstavničkog doma su, odlučujući o ostalim tačkama dnevnog reda, takođe, bez rasprave odobrili zaduženje po Ugovoru o kreditu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju Projekta Javni prevoz Sarajevo – dio 3, kao i Izvještaj o odobravanju izdvajanja novca iz “Tekuće rezerve” budžeta FBiH za 2019. godinu.

Za razliku od tih akata, Analitički izvještaj o radu Fonda za zaštitu okoline Federacije BiH za 2019. godinu nije dobio potrebnu većinu glasova.

Nedugo po odlučivanju o tim pitanjima, okončano je današnje zasjedanje Predstavničkog doma. Naredna redovna sjednica je najavljena za iduću sedmicu, dok će, po riječima predsjedavajućeg Doma Mirsada Zaimovića, u februaru biti održana još jedna, ali vanredna sjednica Doma.

(Fena)