Poznati učesnici drugog kruga takmičenja na 27. SP za rukometaše

Na 27. Svjetskom rukometnom prvenstvu u Egiptu poznati su svi učesnici drugog kruga takmičenja.

Nastup u ovoj fazi takmičnja izborile su 24 reprezentacije, odnosno po  tri najbolje ekipe iz osam grupa, koje će formirati nove četiri grupe sa po šest ekipa.

U Prvoj grupi će igrati  Španija, Urugvaj, Mađarska, Njemačka Poljska i Brazil. Rukometaši Mađarske u drugi krug će prenijeti četiri boda, Španija tri, Njemačka i Poljska po dva, Brazil jedan bod, dok je Urugvaj bez bodova.

U Drugoj grupi su Hrvatska, Danska, Katar, Argentina, Japan i Bahrein. Branilac naslova Danska u glavni dio prenijela je četiri boda, Hrvatska tri, Katar i Argentina po dva, Japan jedan bod, dok Bahrein nema  bodova.

U Trećoj grupi će nastupiti selekcije Francuske, Norveške, Švicarske,  Portugala, Islanda i Alžira. Francuzi i Portugalci prenose po četiri boda, Norveška i Island po dva, dok su Švicarska i Alžir bez bodova.

U Četvrtoj grupi takmičenje će u drugom krugu nastaviti Rusija, Slovenija, Bjelorusija, Egipat, Švedska i Sjeverna Makedonija. Švedska je prenijela četiri boda, Rusija tri, Slovenija i Egipat po dva, Bjelorusija jadan bod, dok je Sjeverna Makedonija bez bodova.

Iz svake grupe u četvrtfinale prolaze po dvije najbolje reprezentacije, koje će dalje do finala igrati po sistemu eliminacija.

Finale i susret za treće mjesto igraće se 31. januara.  

U borbi za plasman od 25. do 32. mjesta u tzv. Predsjedničkom kupu u Prvoj grupi će grati  Angola, Tunis i DR Kongo, a u Drugoj grupi Austrija, Maroko, Čile i Južna Koreja. Ekipa Zelenortskih Ostrva odustala je od takmičenja zbog koronavirusa i zauzeće posljednje 32. mjesto. 

(Fena)