Srbija odobrila kinesko vakcinu Sinopharm, od utorka masovno vakcinisanje

Srbijanska nacionalna agencija za lijekove i medicinska sredstva (ALIMS) verifikovala je i izdala certifikat za prvi kontigent od 100.000 doza kineskog vakcine Sinopharm, potvrdio je u ponedeljak naveče beogradskim medijima dužnosnik ALIMIS-a Pavle Zelić.

Zelić je kazao kako je kineska vakcina analizirana “po svim standardima Evropske unije i Svjetske zdravstvene organizacije”, kojima se potvrđuje kvalitet, efikasnost, a prije svega sigurnost” vakcine Sinopharma.

Srbija je tako, uz Veliku Britaniju i Argentinu, postala treća zemlja u svijetu koja ima vakcine tri različita proizvođača – Pfizer/BioNTecha, kineskog Sinopharma, te ruskog proizvođača, ustvrdio je Zelić.

U Srbiju je u subotu stiglo milin doza kineske vakcie, a premijerka Ana Barnabić najavila je danas da će od utorka početi masovno cijepljenje prioritetnihgrupa, u koje su, uz zaposlene u obrazovanju, policiju i vojsku, uključeni i predstavnici medija, koji se zbog prirode svog posla smatraju jednom od rizičnih grupa, prenosi Tanjug. 

Brnabić je istakla ranije da su predstavnici medija, posebno oni koji su svakodnevno na terenu – novinari, fotoreporteri i snimatelji, uvršteni u prioritetnu grupu poslije apela medijskih udruženja, ali i “na molbu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića”.

U Srbiji je do 16januara vakcinisano oko 22.000 ljudi, a prva je Pfizerova vakcina 24. decembra prošle godine primila upravo predsjednica srbijanske vlade, te dvoje članova Kriznog štaba.

Potom su ruskim Sputnjikom V prvi cijepljeni predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, uz nekoliko čelnika zdravstvenih ustanova.

Državni sekretar srbijanskog Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek potvrdio je da se posredstvoim portala e-uprave srbijnske vlade do sad za vakcinisanje prijavilo više od 280.000 građana, koji su izabrali jednu od tri dostupne vakcinwe ili se naručili za neku od vakcina iz COVAX programa, čija se isporuka u Beogradu očekuje sukladno odobrenjima zdravstvenih vlasti u EU i svijetu.

Srbija ove sedmice očekuje još 20.000 doza Pfizerove vakcine.

(Fena)