Zavičajni muzej u Koniicu predstavlja priču o zanatu „Potkivanje“

Od srijede, , na facebook stranici Zavičajnog muzeja i facebook, instagram i viber mrežama Narodnog univerziteta, biće predstavljena priča o zanatu „Potkivanje“. 

Vojska je imala prijeku potrebu za zanatlijama, koji su se zvali potkivači. Oni su sa specijalno izrađenim ekserima u kovačkim radnjama precizno na kopita konja prikivali potkovice, tako da konja ne boli i ne žulja. Ovaj zanat je bio prilično opasan, jer su nerijetko konji bili nemirni i dešavalo bi se da prilikom potkivanja povrijede majstora. Potkivački zanat je bio izuzetno rasprostranjen, međutim, on je iz decenije u deceniju imao sve manju potrebu da postoji, tako da se danas potkivanjem konja bave kovači, koji i proizvode potkovice i eksere za potkivanje.

O kvalitetnom radu potkivača ovisili su ishodi vojnih pohoda, jer je u to vrijeme osnovno sredstvo transporta bila zaprega, ovisila su važna putovanja i snabdijevanja urbanih centara

Dobro postavljena potkovica, koja može izdržati do kraja vojnog ili poslovnog poduhvata prava je sreća za vlasnika konja ili volova. Stoga se do danas očuvalo narodno vjerovanje da potkovica donosi sreću. Mnogo je kuća koje na kapijama i danas čuvaju potkovice, a kao motiv potkovica je vrlo često korištena i u izradi nakita od srebra i zlata.

(NovaSloboda.ba)