GO SDP Mostar: Radovi na proširenju saobraćajnice u centru grada obavijeni velom tajne

SDP Mostar zahtijeva izjašnjavanje Odjela za urbanizam i građenje prvenstveno – Službe za urbanističko planiranje i službe za građenje infrastrukturnih objekata grada Mostara zbog  građevinskih radova u ulici Kolodvorska (Muje Pijade) u Mostaru na potezu od hotela „Ero“ do stare željezničke stanice, navodi se u današnjem saopštenju GO SDP-a Mostar.

Od navedih službi, GO SDP traži javnu grafičku prezentaciju projekta, izvod iz urbanističkog plana, troškovnik projekta, obrazloženje uz razrađene projekte, realne, kojim se predmetna  Kolodvorska ulica nastavlja na sjeveru i jugu, kroz naselje  Centar 2 i na Španskom trgu. U saopštenju se zahtijeva i javna rasprava na temu urbanističkog  plana i projekta koji  do sada nije prezentovan. 

Iz GO SDP-a podsjećaju javnost da centralna gradska zona nema izrađen urbanistički plan niti projekat, nikada nije bio predmet Službe za planiranje te ne posjeduje validne i legalne dokumente ovog obuhvata po kojima bi se pristupilo izgradnji infrastrukture.

Javnost je od strane Gradske uprave Grada Mostara upoznata da se radi o proširenju ulice Kolodvorska i da su finansijska sredstva obezbijeđena u iznosu od 520 000.00 KM iz federalnog budžeta.

“Obrazloženje je produženje  ‘magistrale’, pod čim pretpostavljamo produženje četvorotračne ulice Bulevar narodne revolucije preko Španskog trga. Javnost, pak, nije ili bolje rečeno nije bila upoznata sa sljedećim: radovi u centru Mostara se izvode bez adekvatne projektne dokumentacije; da se planira rušenje Stare željezničke stanice; da se  planira rušenje drvoreda, urbanog zelenila; da se planira suženje trotoara, pješačke staze u Kolodvorskoj ulici. Iz ovih osnovnih navoda proizilazi mnogo veći broj nepoznatih u ovoj jednačini, postavlja se mnogo pitanja  na koje javnost, građani, traži odgovor na primjer zašto rušiti objekat stanice, od kada je na demoliciji, to nije vidljivo u planskim dokumentima grada, kao što nije vidljiva saobraćajnica u izvođenju. Sa pravnog stanovišta, prekršene su sve pravne norme iz oblasti Zakona o građenju HNK-a”, navodi se u saopštenju.

Savremeno društvo ne poznaje ovu praksu, niti se prošla vremena mogu pohvaliti ovom metodom u izgradnji infrastrukturnih objekata, transparetnije se radilo i izvodilo u doba carevine i kraljevine, u društvima gdje je vladala apsolutna vlast.

“SDP Mostar se zalaže za transparentan rad gradskih službi, javnu raspravu o intervencijama  u javnom prostoru, za grad ugodnog i lijepog življenja. Podržavamo svaki razvojni projekat,  ali na drušveno opšte prihvatljivom nivou modernog društva i grada na legalan, transparentan i kreativan način”, ističe se na kraju saopštenja GO SDP-a Miostar.

(NovaSloboda.ba)