Stakleno šetalište na Fortici nova turistička atrakcija Mostara

Šetalište sa staklenim podom na Fortici nova je turistička atrakcija Mostara, čije se službeno otvaranje očekuje na proljeće ove godine.

Visoko oko 15 metara nad obroncima Fortice, prostora za šetnju dugog oko 35 metara, obogatiće turističku ponudu grada na Neretvi i pružiti sasvim nove doživljaje posjetiocima.

Brdsko-biciklističko udruženje MTBA iz Mostara inicijator je projekta staklenog šetališta, koji je uslijedio nakon što su prije nekoliko godina završili projekat uređenja parka na Fortici, u sklopu koga je izgrađen vidikovac, postavljena državna zastava, a glavna atrakcija parka je 570 metara dug Zip Line, s kogase pruža fantastičan pogled na Mostar.

Projekat staklenog šetališta – vidikovca “Skywalk”, čija je vrijednost oko 40 hiljada maraka, implementiran je od strane Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), uz finansijsku podršku Agencije SAD za međunarodni razvoj (USAID BiH), Agencije za razvojnu saradnju Republike Italije (AICS) i Grada Mostara.

“Inicirali smo projekat sa željom da ponudimo Mostaru i turistima jednu novu destinaciju s koje se pruža prelijep pogled na Mostar. Stakleno šetalište je jedan uzbudljiv način da doživite taj pogled iz druge perspektive na Mostar”, kazao je u razgovoru za Fenu predsjednik Udruženja MTBA Đani Rahimić.

Pojasnio je kako se radi o čeličnoj platformi u obliku potkovice sa staklenim podom, te da je stakleno šetalište povezano s dva stepeništa, koja čine jedinstvenu cjelinu.

“Radovi šetališta završeni su krajem prošle godine, ali zbog pandemije koronavirusa, kao i zbog zimskih uslova i završetka turističke sezone i manjih posjeta, svečano otvaranje nije organizovano, te je planirano početkom proljeća kada počinje turistička sezona”, pojasnio je Rahimić.

Dodao je kako se nadaju da će ovogodišnja turistička sezona biti u punom kapacitetu.

“Nadamo se da ćemo moći domaćim i stranim turistima koji dolaze u Mostar ponuditi novu atrakciju, i da se imaju zbog čega zadržati duže u Mostaru. što je jedan krajnji cilj našeg projekta, a i cjelokupne turističke ponude u gradu”, istakao je Rahimić.

Projek t staklenog šetališta implementiran je u okviru projekta Via Dinarice, obuhvata javnu turističku infrastrukturu, tako da se ulaz na šetalište neće naplaćivati.

“Naše Udruženje je od grada Mostara dobilo taj lokalitet na korištenje, obavezali smo se da ćemo u okviru naših aktivnosti osigurati održavanje tog objekta, kao što održavamo ostale lokacije na tom području koje nam je Grad Mostar dao na korištenje. Mi kao Udruženje pokrenuli smo niz aktivnosti na nekim od njih se ostvaruju prihodi, a ti prihodi se kasnije usmjeravanju na održavanje i unaprjeđenje cjelokupne infrastrukture. Zamišljeno je kao dugoročni održivi projekat za dugoročnu opstojnost toga lokaliteta, kako bi on bio uvijek dostupan građanima i turistima”, zaključio je Rahimić.

(Fena)