Umjereno do pretežno oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Lokalno pada slaba kiša na području Hercegovine i jugozapada Bosne.

Temperature vazduha izmjerene u 07 sati: Bjelašnica -4 stepena, Prijedor, Sanski Most, Tuzla i Zenica 0, Ivan-sedlo i Sarajevo 2, Bijeljina i Livno 3, Jajce 4, Bugojno, Gradačac, Široki Brijeg i Trebinje 6, Grude i Mostar 7, Drvar 8, Banja Luka 9, Neum 11, Bihać 12 st6epeni.

Danas najviše sunčanog vremena u sjevernim područjima. U većem dijelu zemlje umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Lokalno slaba kiša može padati uglavnom na području Hercegovine i jugozapadu Bosne, a u večernjim satima i na zapadu.

Vjetar umjerene jačine južnog smjera, povremeno sa jakim udarima juga.

Najviša dnevna temperatura vazduha između 7 i 14 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Slično kao i proteklog dana, uz relativno nepovoljne biometeorološke prilike i nešto lošiju opštu sliku u Hercegovini.

Promjena vremena praćena kišom i južinom uzrokovaće jačanje tegoba kod hroničnih bolesnika.

Prije podne će biti ugodnije, u drugom dijelu dana, uz neuobičajeno visoke temperature.

Moguće su meteopatske reakcije u vidu glavobolje, nervoze, malaksalosti.

Preporučljivo je ne izlagati se jačim fizičkim naporima.

—–

BIHAMK

Saobraća se po pretežno vlažnom ili mokrom kolovozu

Prema prikupljenim informacijama, na većini putnih pravaca u BiH saobraća se po pretežno vlažnom ili mokrom kolovozu uz pojačan promet vozila u blizini gradskih centara. Mjestimična poledica na kolovozu moguća je na dionicama u višim planinskim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima.

Napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Radovi na izgradnji kružne raskrsnice izvode se na magistralnom putu Klašnice-Laktaši, zbog čega se saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjerava obilaznicom kroz Laktaše, dok se teretni saobraćaj preusmjerava na auto put.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Stupari-Živinice, Živinice-Banovići, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Gromiljak-Blažuj i Šuica-Tomislavgrad.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)