Harisu Pendiću jednomjesečni pritvor zbog prijetnji kardinalu Puljiću

Na prijedlog Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, Opštinski sud u Mostaru odredio je pritvor u trajanju od najduže mjesec dana od dana oduzimanja slobode osumnjičenom Harisu Pendiću zv. “Penda” (1994.) zbog osnovane sumnje da je u sticaju počinio tri krivična djela “ugrožavanje sigurnosti”.

Pendić se sumnjiči da je u tri navrata, u vremenskom periodu od 17. januara 2020. godine do 7. novembra 2020. godine upućivao ozbiljne prijetnje po život, oštećenima kardinalu Vinku Puljiću, građanima M. V., S. Ć. H., A. P. i novinaru Hrvatskog medijskog servisa B. G, saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva HNK-a.

Opštinski sud u Mostaru ocijenio je da je sasvim utemeljeno i opravdano određivanje pritvora osumnjičenom, jer naročite okolnosti opravdavaju strah da će počiniti krivično djelo kojim prijeti, a za to krivično djelo se može izreći kazna zatvora od tri godine ili teža kazna.

kantonalno tužilaštvo HNK-a, u saradnji s Federalnom upravom policije, nastavlja s preduzimanjem istražnih radnji u ovom predmetu u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima su počinjena ova krivična djela, stoji u saopštenju.

(Fena)