HRS: Ministrica Ružica Mikulić mora podnijeti ostavku!

Nakon što smo u javnosti objavili podjelu uvjerenja s logotipom HNS-a, bili smo svjedoci kako se premijer Ćosić nevješto opravdava, prvo najavljujući inspekcije, pa kad je shvatio ko je odgovoran, okrivljujući direktore, zatim SUM, da bi na kraju sve pripisao „dobrim namjerama koje nekad čine štetu“, igrajući na kartu zaborava. Neka prođe par dana, zaboraviće se, stoji u saopštenju OO Hrvatske republikanske stranke Grude.

„Frapantno je da se uopšte može dogoditi ovakav propust. Da se školska uvjerenja zloupotrebljavaju za političku propagandu, kršeći ne samo cijeli niz zakona, nego i Ustav, kao i Konvenciju o pravima djeteta. Godine i godine političkog kadroviranja nesposobnih, ali podobnih na odgovorne funkcije počelo uzimati svoj danak. Izgled pedagoških dokumenata je definisan Pravilnikom, koga donosi Zavod za školstvo, a koga odobrava Ministarstvo obrazovanja. Tek kad Ministarstvo odobri, ide u škole. Dakle, tri nivoa su zakazala. Ako im je jedna ovakva stvar promakla, ne želimo ni zamišljati koliko još stvari promakne, zbog čega trpe naša djeca, a da javnost ne sazna. Dakle, elementarno  nepoznavanje svoga posla otkriva nam koliko vodimo računa o našoj djeci, koja su iznad svih političkih i bilo kakvih drugih previranja, kome  smo povjerili zasigurno najvažniji resurs društva. U biti, on zapravo otkriva sav nemar i nerad ministrice Ružice Mikulić“, navodi se u saopštenju.

U HRS se pitaju zašto niko od direktora, nastavnika i ostalog stručnog osoblja nije reagovao?

„Iz istog razloga što je 2019. godine smijenjen Školski odbor Gimnazije „fra Dominik Mandić“ u Širokom Brijegu, koji se usprotivio nezakonitom, stranačkom zapošljavanju, iz istog razloga što se još uvijek ne zna ishod i odgovornost zbog protivzakonitog ocjenjivanja u Posušju, itd. Ne zna se zato što je obrazovanje postalo politički dirigovano, korumpirano i srozano. Naši nastavnici i profesori žive i rade u strahu i ukoliko se pobune protiv političkog uplitanja, postoji velika vjerovatnoća da će završiti kao navedeni Odbor. Zbog toga ćemo insistirati da se nađu imena odgovornih za ove propuste. Ministricu obrazovanja, kao najodgovorniju osobu, pozivamo da podnese ostavku! Kakva će nam budućnost biti ako politika kontroliše i koordinira obrazovanjem, a ne struka. Ako postoji minimum odgovornosti i morala u Vladi ZHK-a, ostavka ministrice je najmanje čime se može doprinijeti poboljšanju kvaliteta obrazovanja u našem katonu“, stoji na kraju saopštenja OO HRS Grude.

(NovaSloboda.ba)