Komšić primio predstavnike Asocijacije nezavisnih intelektualaca – Krug 99

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je danas predstavnike Asocijacije nezavisnih intelektualaca – Krug 99.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Asocijacije Kruga 99 Adil Kulenović, te članovi rukovodstva, prof. dr. Senadin Lavić, prof. dr. Lada Sadiković, Strajo Krsmanović, Bojan Šošić i prof. dr. Hazim Bašić.

Nezavisni intelektualci Kruga 99 izrazili su moralnu i političku podršku članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željku Komšiću u zalaganju za građanski koncept i građansko uređenje države Bosne i Hercegovine.

Ocijenili su da šira javnost nedovoljno shvata značaj medijske propagande koja se aktivno vodi protiv svih onih kojih se zalažu za uređenje Bosne i Hercegovine kao građanske države, te osudili brojne napade i govor mržnje usmjeren ka onima koji se na dnevnopolitičkom planu bore za ideju građanske države, istovremeno konstatujući da su napadi na člana Predsjedništva BiH Željka Komšića s tim u vezi najintenzivniji.

Nezavisni intelektualci Kruga 99 istakli su kao značajnu podršku člana Predsjedništva BiH Željka Komšića relevantnim dokumentima Kruga 99, zasnovanim na političkom i intelektualnom zalaganju za građanski koncept.

Sagovornici su tokom razgovora konstatovali da se ideološke razlike među probosanskim političkim strankama koriste tek u dnevnopolitičke svrhe, te da se pri tome zanemaruje kreiranje zajedničkih politika baziranih na građanskom konceptu.

Konstatovana je i nužnost odbacivanja etničkog principa takozvane konstitutivnosti kroz usvajanje evropskih pravnih standarda, koji građanina i pojedinca stavljaju u središte političkog subjektiviteta, te istaknuto da je to nužan proces u okviru evroatlantskih integracija i izgradnje Bosne i Hercegovine kao građanske države. 

Sagovornici su ocijenili kao nužno, političko okupljanje na principu zalaganja za građansku državu i vrijednosti sekularizma. Posebno je istaknuta potreba u vezi sa angažovanjem svih progresivnih građanskih snaga u suprotstavljanju izmjenama Izbornog zakona po etničkom HDZ-ovom principu. S tim u vezi, navedena je potreba kontinuiranog zalaganja za evropske pravne norme na bazi prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o kandidatskom statusu za članstvo BiH u EU i na bazi svih konvencija i pravnih propisa Evropske unije.

Nezavisni intelektualci Kruga 99 izrazili su očekivanja u vezi sa dosljednijim zalaganjem Evropske unije za uvođenjem evropskih pravnih principa u Bosni i Hercegovini koji su u potpunosti komplementarni sa građanskim konceptom i građanskim uređenjem države Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

(NovaSloboda.ba)