Ministar Mitrović obišao most Svilaj

Ministar saobraćaja i veza Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović, sa direktorom Stalnog sekretarijata Saobraćajne zajednice u Beogradu Matejom Zakonjšekom, obišao je danas most na rijeci Savi kod Svilaja.

Nakon obilaska mosta, ministar Mitrović i direktor Zakonjšek održali su sastanak na kome su predstavljene aktivnosti Stalnog sekretarijata Saobraćajne zajednice na Osnovnoj saobraćajnoj mreži, kao što su planovi za elektronsku naplatu cestarine, elektronski punjači za vozila duž Koridora Vc, željeznice, olakšavanje transporta, odnosno usaglašavanje zajedničke granične kontrole na granicama BiH i Hrvatske, kao i BiH i Srbije, te razmatranje potencijalne opcije da granični prelazi Karakaj, Varadište i Rača budu zajednički granični prelazi između BiH i Srbije.

Na sastanku su učestvovali i obilasku prisustvovali i predstavnici EU.

U svom obraćanju medijima, ministar Mitrović je napomenuo je da je Koridor Vc najambiciozniji investicioni program u BiH, koji zahtijeva značajne finansijske i ljudske resurse, podsjećajući da teritorijalno prolazi dijelom kroz Republiku Srpsku i Federaciju Bosne i Hercegovine.

Kako je istakao direktor Zakonjšek, u Saobraćajnoj zajednici sa ponosom podržavaju infrastrukturne projekte koje finansira EU. 

„Današnja posjeta Svilaju bila je prilika da se pregledaju tekuće aktivnosti na Koridoru Vc – jednoj od najvažnijih prometnih veza na zapadnom Balkanu, ali i da se vidi kako možemo ići naprijed i osigurati da most i autocesta postanu operativni. Kad bude završen, ovaj projekat će smanjiti vrijeme putovanja i operativne troškove vozila i poboljšati ekonomsku konkurentnost cijelog regiona. Modernizacija i dobro održavanje cesta su jedan od naših prioriteta. Za Koridor Vc to znači budući razvoj ITS-a, redovno održavanje i stanice za elektronsku naplatu i punjenje“, rekao je Zakonjšek.

V. B.

(NovaSloboda.ba)