Mladi naraštaji-pokretač održivog razvoja

U toku je implementacija projekta „Obrazovanje za održivi razvoj UNESCO baštine“. U novembru i decembru 2020. godine u okviru edukativnog programa projekta održano je 10 radionica za učenike Područnog odjela Polog Treće osnovne škole Mostar na teme održivi razvoj, biodiverzitet, klimatske promjene, upravljanje otpadom i UNESCO baština.

Učenici su na radionicama uz pomoć nastavnika učili šta održivi razvoj podrazumijeva kako globalno tako i lokalno, i potaknuti su na kritičko razmatranje i sistemsko razmišljanje o budućnosti i individualnim akcijama koje doprinose održivom razvoju zajednice. Učesnici su naučeno prikazali kroz izradu izvještaja u formi panoa sa učeničkim tekstovima i radovima.

U okviru projektnih aktivnosti, biće nabavljena  opreme za održivo upravljanje otpadom  koja će biti smještena u Trećoj osnovnoj školi čime će učenici dobiti mogućnost da stečena znanja tokom edukativnog programa primijene u praksi. Takođe, planirana je nabavka sadnica autohtonog bilja za unutrašnjost i dvorišni prostor škole i sprovođenje akcije sadnje kako bi se unaprijedilo znanje i praktično iskustvo u oblasti značaja i koristi zelenih površina, kao i odgovoran odnos prema njima.

Projekat se realizuje od 15. avgusta 2020. do 15. marta ove godine, a saradnici na projektu, osim učenika i nastavnika PO Polog Treće osnovne škole Mostar su i učenici i zaposleni OŠ „Veljko Drobnjaković” iz Risna u Crnoj Gori, zatim službenici Gradske uprave Grada Mostara i opštine Kotor. Projektne aktivnosti se provode uz poštivanje svih važećih epidemioloških mjera.

Cilj projekta „Obrazovanje za održivi razvoj UNESCO baštine” je doprinijeti realizaciji nacionalnih ciljeva u obrazovanju za održivi razvoj, kroz povezivanje mladih i sprovođenje neformalnog edukativnog programa o održivom razvoju, zaštiti životne sredine, prirodnim i kulturnim resursima i klimatskim promjenama, za učenike/ce i nastavnike/ce u dvije obrazovne institucije na području opštine Kotor i grada Mostara

Nevladina organizacija Eko Centar Delfin iz Kotora i Asocijacija za ekonomski razvoj REDAH Mostar provode projekat u okviru Zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: unaprijeđenje dijaloga i društvene kohezije u, i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije“, koji provode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).

(NovaSloboda.ba)