Šest migranata učesnika u neredima stavljeno pod nadzor i čeka ih protjerivanje

Inspektori Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine su u saradnji s pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo preduzeli mjere i radnje, te procesuirali državljanina Irana, čije ponašanje je bilo povod nereda u privremenom prihvatnom centru „Blažuj“ 20. januara u večernjim satima.

Služba za poslove sa strancima je spomenutoj osobi, izrekla mjeru protjerivanja sa zabranom ulaska i boravka na teritoriji Bosne i Hercegovine u periodu od tri godine.

Državljanin Irana stavljen je pod nadzor u Imigracioni centar, gdje će boraviti dok se ne steknu uvjeti za njegovo udaljenje s teritorije BiH.

U saradnji Službe za poslove sa strancima i MUP-a Kantona Sarajevo, prepoznato je i pronađeno još pet osoba, učesnika događaja u PPC Blažuju, kojima je Služba za poslove sa strancima izrekla mjeru protjerivanja sa zabranom ulaska i boravka na teritoriji BiH.

Među tim osobama su tri osobe, državljani Afganistana, a dvije državljani Pakistana.

Osobe su stavljene pod nadzor u Imigracioni centar, gdje će boraviti do udaljenja s teritorije BiH.

Služba za poslove sa strancima u saradanji s MUP-om Kantona Sarajevo nastavlja s aktivnostima na identifikovanju i procesuiranju migranata koji su bili vođe nereda.

U neredima u privremenom prihvatnom centru u Blažuju među oštećenim vozilima je i jedno službeno vozilo Službe za poslove sa strancima, saopšteno je iz ove službe.

(Fena)