Sindikati zdravstva od ponedeljka sa šatorima pred zgradom Vlade HNK-a

Sindikati zdravstva u Hercegovačko-neretvanskom kantonu pozvali su u petak premjera Nevenka Hercega da smijeni ministara zdravstva Gorana Opsenicu i njegova pomoćnika Antonija Vujicu, jer ih smatraju za najveće krivce što do sada nije potpisan kolektivni ugovor. 

“U ovom trenutku 2.600 zdravstvenih radnik HNK-a identifikovale su tri osobe koje su direktno odgovorne što do sada kolektivni ugovor nije potpisan, a to su premjer Nevenko Herceg, resorni ministar zdravstva Goran Opsenica i pomoćnik ministra Antonio Vujica”. izjavio je novinarima predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNK-a Dalibor Vuković.

Dodao je da ako premjer Herceg kaže da on nije u ovom timu i da je problem s resornim ministrom i njegovim pomoćnikom, neka onda odmah smjeni njih dvojicu, jer su, kako kaže Vuković, oni “najveći krivci i prave te pravne zavrzlame i marifetluke tako da odulje postupak pregovaranja”.

Vuković je kazao kako neće odustati od štrajka i pri tom najavio kako će od ponedeljka postaviti šatore ispred zgrade Vlade HNK-a i ostati tu dok se njihova pitanja ne riješe.

“Od ponedeljka dolazimo opet pred Vladu HNK-a, gdje ćemo postaviti šatore, postavićemo vreće za spavanje i ostajemo ovje dok se ova situacija ne riješi”, poručio je Vuković.

Pomoćnik ministra zdravstva HNK-a Antonio Vujica medijima je izjavio kako sastav pregovaračkog tima koji je ponudio Sindikat  SKB-a Mostar ne odražava reprezentativnost tog sindikata.

“Radi se o sastavu dva advokata, jednog člana reprezentativnog sindikata i dva člana predsjednika i podpredsjednika  nereprezentativnog sindikata. Naime, reprezentativni sindikat je Sindikat SKB-a Mostar, dok je nereprezentativni Nezavisni sindikat radnika zdravstva. Zakon nalaže reprezentativni sindikat i tačka i nema dalje”,kazao je Vujica.

Istakao je i to kako se u medijima pogrešno predstavlja broj članova sindikata, te naveo kako Sindikat SKB-a Mostar broji 1.147 članova, a Nezavisni sindikat djelatnika u zdravstvu HNK-a 1.048.

“Što znači u ukupnom zbroju radi se o 2.195 članova, a u medijima se ponavlja cifra o 2.600 članova sindikata”, istaknuo je Vujica.

Vujica je kazao kako je u svim normalnim demokratskim sistemima štrajk pravo, ali kako je red da se u vrijeme pregovaranja ne štrajkuje jer je štrajk, kako je naveo, u tom slučaju vrsta pritiska.

“Prijetnja štrajkom je nešto drugo, ali sam štrajk je vrsta pritiska i u najmanju ruku nije korektno i kulturno štrajkovati za vrijeme pregovora”, istakao je Vujica.

Što se tiče zakonitosti štrajka, Vujica navodi kako još nije donesena pravosnažna odluka.

(Fena)