Nastavlja se politika diskriminacije i segregacije Bošnjaka u Stocu

Na jučerašnjoj sjednici Opštinskog vijeća Stolac, vijećnica Ina Eminović predložila je da se dnevni red dopuni tako da se uvrsti tačka „Odluka o izboru predsjednika Opštinskog vijeća Stolac”, ali su vijećnici  hrvatskog političkog bloka prijedlog odbili, čime su pokazali da žele nastaviti  s dosadašnjom praksom negiranja postojanja Bošnjaka, i na taj način nastoje u potpunosti isključiti Bošnjake iz svih segmenata društvenog i političkog života u opštini Stolac, navodi se u saopštenju Kluba Bošnjaka u OV Stolac.

Odbijanjem da se izvrši izbor predsjednika, s ciljem da se njegova ovlaštenja protivno Ustavu, Statutu i Poslovniku prenesu na podpredsjednika koji je hrvatske nacionalnosti, kao i načelnik opštine, odraz je nastojanja potpunog obespravljivanja i majorizacije Bošnjaka u opštini Stolac.

Klub Bošnjaka u Opštinskom vijeću uložio je deset amandmana na Prijedlog budžeta opštine Stolac, kojim se tražila ravnomjerna raspodjela sredstava. Svaki amandman je odbijen, čime je, kako se ističe u saopštenju, još jednom potvrđeno da budžet pune svi, bez obzira na nacionalnost, a njime ekskluzivno raspolažu Hrvati.

“Ovakvim stavom, vladajuća politika HDZ-a  je i na ovoj sjednici iskazala istrajnost u negiranju svih građanskih, ekonomskih, socijalnih, političkih i drugih Ustavom zagarantovanih prava Bošnjaka u opštini Stolac, što je nastavak politike diskriminacije i segregacije Bošnjaka opštine Stolac”, stoji na kraju saopštenja Kluvba Bošnjaka u OV Stolac.

(NovaSloboda.ba)