Pola vijeka od Prve smotre bh. lutkara u Mostaru

Danas se navršava punih 50 godina od Prvog susreta pozorišta lutaka Bosne i Hercegovine, koji je održan u Mostaru, u Pozorištu lutaka. Kasnije se ova Smotra selila u više bosanskohercegovačkih gradova, da bi se konačno skrasila u Bugojnu, gdje je doživjela svoju potpunu afirmaciju i najbolje godine.

Nakon zadnjeg rata, ova manifestacija je ponovo oživjela, u početku smanjenim intenzitetom, da bi se posljednjih godina ovaj Festival potpuno profilirao i uspio da obnovi i Bijenale najboljih lutkarskih predstava regiona. Pedeset posljednjih godina ova Smotra je učinila mnogo na podizanju kvaliteta lutkarske produkcije, a Pozorište lutaka u Mostaru na bugojanskom Festivalu za sve to vrijeme ostvarivalo je svoje najveće uspjehe.

Na Prvom susretu lutkara u Mostaru, te davne 1971. godine, Pozorište lutaka izvelo je predstavu „Vragov most“, prema tekstu češke spisateljice Milene Markove, u režiji Zdenjeka J. Viskočila, sa scenografskim rješenjima Vaclava Havlika i kreacijom lutaka Jarmile Fenclove. Tadašnja teatarska kritika ovu predstavu češkog autorskog tima označila je kao „umjetničko remek-djelo“.

Ovih dana, Pozorište lutaka Mostar, baš na godišnjicu Prvog susreta BH lutkara, počinje sa pripremama svoje nove premijerne predstave, prema nagrađivanom tekstu Selme Parisi „Dječak koji je sanjao more“, u režiji poznatog glumca i reditelja Zijaha Sokolovića. Scenografiju su osmislili akademska umjetnica Tajma Guzin i video animator Nikola Galić. Autor scenske muzike je Atilla Aksoj, kostimografkinja je Lejla Hodžić iz Sarajeva, a lutke za ovu predstavu je kreirala i izradila Luči Vidanović iz Rijeke.

Glumačka priprema i prve probe već su počeli, a premijera predstave „Dječak koji je sanjao more“ očekuje se u februaru ove godine.  

(NovaSloboda.ba)