Pretežno oblačno s kišom

Jutros je u našoj zemlji oblačno vrijeme sa kišom. Na planinama pada snijeg.

Temperature vazduha u 07 sati: Bjelašnica -1 stepen, Ivan-sedlo 6, Livno, Sokolac 8, Bihać 9, Gradačac, Grude, Sarajevo-Bjelave 10, Sanski Most, Široki Brijeg, Trebinje, Zenica 11, Mostar 12, Prijedor 13, Neum, Tuzla 14 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati pretežno oblačno vrijeme sa kišom u većini područja. Intenzivnije padavina u Hercegovini i na jugozapadu Bosne. Na vrhovima planina snijeg.

Vjetar slab do umjeren sa jakim udarima južni.

Dnevna tempertaura vazduha od 8 do 15 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike biće i dalje nepovoljne.

Nestabilno vrijeme, uz nadprosječne temperature zraka i konstantno, povremeno jako južno strujanje, kod osjetljivih osoba dovešće do izraženijih tegoba vezanih uz njihove bolesti.

Od meteopatskih reakcija moguće su glavobolja, nervoza, malaksalost, reumatski bolovi.

Preporučljivo je redukovati aktivnosti.

—–

BIHAMK

Saobraća se po vlažnom ili mokrom kolovozu

Na putevima u većem dijelu BiH saobraća se po vlažnom ili mokrom kolovozu, a upozoravamo i na mjestimično jače udare vjetra. Zbog magle vidljivost je smanjena na području Makljena (Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje), kao i na putu Bosanski Petrovac-Oštrelj-Drvar. Skrećemo pažnju i na povećanu opasnost od odrona. Savjetujemo oprezniju vožnju i napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Zbog aktuelnih radova izdvajamo i puteve: Klašnice-Laktaši, Stupari-Živinice, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Gromiljak-Blažuj i Šuica-Tomislavgrad.

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)