Bh. Blok odbio se sastati u ponedeljak s Koalicijom za Mostar

S obzirom na poziv na razgovore koji smo dobili od strane Koalicije za Mostar na temu ‘Zajednički prioriteti u radu gradonačelnika i Gradskog vijeća’, zakazane za ponedeljak, obavještavamo predstavnike Koalicije i sveukupnu javnost da mi u BH Bloku ne možemo prihvatiti predloženi termin za razgovore, navodi se u saopštenju Bh. Bloka.

Iako su, kako se navodi, spremni na razgovore sa svim političkim akterima koji će participirati u Gradskom vijeću Mostara, u Bh. Bloku smatraju da eventualni razgovori moraju biti bolje pripremljeni s jasnim pregovaračkim timovima.

„Personalni sastav pregovaračkih timova svih političkih subjekata mora biti jasno definisan i prihvatljiv svim političkim subjektima, zbog inkriminacije pojedinih vijećnika u izbornom procesu, inače nećemo biti u mogućnosti sudjelovati u bilo kakvim razgovorima. Predlažemo da okosnica tih razgovora budu nosioci gradskih lista političkih subjekata koji participiraju u Gradskom vijeću Grada Mostara“, stav je Bh. Bloka.

Bh.blok zahtijeva da se poziv za pregovore osim na adrese SDP-a, NS-a, šalje i na adresu njihovog partnera PMP-a, budući da ćeo zajednički djelovati u pregovorima.

„Takođe, napominjemo da ćemo sa zanimanjem pratiti kako će se predstavnici SDA i HDZ ponašati u federalnom parlamentu kada je u pitanju usvajanje amandmana Lane Prlić i Anera Žuljevića, kojima se pitanje usvajanja budžeta vraća tamo gdje mu je i mjesto – u Gradsko vijeće Grada Mostara.

Smatramo da novi gradonačelnik ili gradonačelnica mora imati pravo predložiti budžet, a ne da postanu referent platnih naloga, nakon što gradski budžet umjesto Gradskog vijeća Mostara usvoji Parlament Federacije BiH.

Ishod procedure koja se ovih dana odvija u Parlamentu FBiH biće bitna odrednica o tome kako će i na koji način BH Blok razgovarati s ostalim političkim subjektima u Mostaru.

Zbog toga, predlažemo da sačekamo ishod tog postupka, te nakon toga organizujemo zajednički sastanak tri najzastupljenije političke opcije (BH Bloka, SDA i HDZ-a BiH) u Gradskom vijeću Grada Mostara koji, ako postoji dobra volja, mogu osigurati funkcionalnu gradsku administraciju“, ističe se na kraju saopštnja Bh. Bloka.

(NovaSloboda.ba)