Policija u Beogradu nije dopustila skup podrške Navaljnom

Srbijanska policija nije u subotu popodne dopustila da se u Beogradu održi skup podrške ruskom opozicionom vođi Alekseju Navaljnom, pravdajući to epidemiološkim mjerama.

Demonstranti su se pokušali okupiti na dan kada se širom Rusije održavaju demonstracije na koje je Navaljni pozvao svoje pristalice nakon što je prošli vikend uhapšen pri povratku iz Njemačke u Rusiju. Policija je uhapsila je više od 1.500 ljudi, prenosi Hina.

Demonstrante ispred hrama Svetog Save u centru srbijanske prijestonice policajci su legitimisali i zatražili da se raziđu, jer skup nije prijavljen i zbog toga što je prema epidemiološkim mjerama zabranjeno okupljanje više od pet ljudi, rekli su učesnici skupa.

Okupljeni su se potom uputili pred ambasadu Rusije, gdje je im je policija ponovo zabranila okupljanje, prenosi radio.

Demonstranti su nosili poruke “Sloboda za Navaljnog”, kojima se širom svijeta od ruskih vlasti traži da oslobode opozicionog vođu, uhapšenog ranije ove sedmice, nakon što je na aerodrom Šeremetjevo doletio iz Njemačke, uz obrazloženje da je prekršio uslovnu kaznu.

Navaljni je u Njemačkoj bio na liječenju od posljedica pokušaja trovanja, za koji brojne zapadne zemlje smatraju odgovornima ruske vlasti, što Kremlj uporno odbacuje.

(Fena)