Roić: Kod preminulog dječaka došlo do rijetkih i teških komplikacija covida

preminulog dječaka od covida-19 došlo do rijetkih i teških komplikacija.

Dječak je primljen u Klaićevu bolnicu 21. januara s povremenim bolovima u stomaku, temperaturom i glavoboljom, nakon čega je zbog rijetkih i teških komplikacija prebačen u infektivnu kliniku, javila je Hina.

“Zbog sumnje na bolove u stomaku nepoznatog uzroka, primljen je na Odjel dječje hirurgije, gdje se pristupilo izradi laboratorijskih i drugih dijagnostičkih nalaza. Zbog laboratorijskih znakova koji su ukazivali na oštećenja bubrega i jetre te sepsu i peritonitis, premješten je istu veče u jedinicu intenzivne skrbi”, rekao je Roić.

Dječak, koji nije od prije imao neke bolesti, podvrgnut je operativnom zahvatu tokom koga je došlo do zastoja srčanog rada, izvršena je reanimacija i nakon stabilizacije operacija ja završena, a dijete je u postoperativnom tijeku bilo ovisno o respiratornoj i kardiovaskularnoj potpori.

S obzirom na to da je u međuvremenu stigao i pozitivan nalaz na covid-19, stručnjaci su posumnjali na multiorgansko zatajenje, odnosno sindrom koji je jedan od imunoloških komplikacija covida-19, te je dječak idućeg dana, 22. januara, prebačen u Kliniku za infektivne bolesti.

Roić kaže kako se u Klaićevoj do sada nisu susreli s pojavom tog sindrom, ali ističe kao su ljekari u Klinici za infektivne bolesti zabilježili na mivou Hrvatske 20.ak takvih pacijenata, ali blaže kliničke slike i s dobrim ishodom.

“Sindrom je vrlo rijedak, ali može biti težak i dovesti do tragičnog ishoda. Upekos preduzetim svim mogućim mjerama i terapije i podrške, jednostavno se tako brzo razvijalo i tako je teška bila komplikacija i imunološka reakcija da nije bilo pomoći”, rekao je Roić.

(Fena)