Arapović: Gradnja mHE na Bunskim kanalima predstavljala bi zločin

Ekološko udruženje “Majski cvijet” u ponedeljak je u Mostaru postavilo informativni štand kako bi građanima ukazala na problem izgradnje mini hidroelektrana na Bunskim kanalima kod Mostara.

Prema riječima predsjednika Ekološkog udruženja “Majski cvijet” Olivera Arapovića, volonteri će tokom dana na štandu upoznati Mostarke i Mostarce s proceduralnim propustima i neregularnostima u procesu izdavanja dozvola za gradnju dviju mini hidroelektrana.

“Danas smo ovde da iskažemo nezadovoljstvo i ukažemo vladajućim da mi nećemo odustati, mi ćemo se boriti do zadnjega. Tražićemo od nadležnih da se preispita koncesija, pošto investitor ne odustaje. Mi ćemo ustrajati u našim zahtjevima i nećemo dopustiti da se išta gradi na Buni”, poručio je Arapović.

Dodao je kako je Buna “zaštićeno područje po sili zakona”, te kako se na tom području ne smije ništa graditi.

“Mi pratimo šta se događa. Investitor treba odraditi novu studiju, apelovaćemo da se uradi javna rasprava, gdje ćemo iznijeti naše komentare i činjenice koje imamo i koje još uvijek prikupljamo. Pokrenućemo inicijativu i prema Vladi HNK-a da se preispita koncesija, odnosno da se koncesija poništi, jer je ona nezakonito donesena”, rekao je Arapović

Prema njegovim riječima, izgradnja mini hidroelektrana na Bunskim kanalima predstavljala bi zločin.

“Uništiti onaj krajolik koji je neprocjenjive vrijednosti i dati ga jednom pojedincu da upravlja s njim – to je apsurdno. Ostali bi bez određenih vrsta biljnog i životinjskog svijet, pošto je na onom području nađena 21 ugrožena vrsta, to bi sve došlo u opasnost i nestanak”, kazao je predsjednik Udruženja građana “Majski cvijet”.

Informativni štand nakon centra Mostara. biće dan kasnije postavljen ispred Doma kulture na Buni i ispred Doma kulture u Blagaju.

(Fena)