Mostarski polumaraton 20. marta

Sa sloganom “Hope” ili “Nada”, Udružrnje Kinezis i ove godine, 20. marta, organizuje „Mostar Run Weekend“. Već tradicionalna sportsko rekreativna manifestacija označava početak turističke sezone u gradu na Neretvi.

U izuzetno neizvjesnim vremenima organizatori ove manifestacije uspijevaju kroz trčanje ukazati na važnost kretanja i aktivnog životnog stila za zdravlje populacije. Uprkos pandemiji virusa Covid 19, važno je naglasiti da trčanje kao aktivnost koja se odvija na otvorenom i bez fizičkog kontakta predstavlja važan segment zaštite tjelesnog i mentalnog zdravlja. 

Mostar Run Weekend kroz tri trke različitih dužina zamišljen je kao manifestacija za cijelu obitelj, odnosno ljude različitih godina od djece do onih starijih.

Polumaraton

Centralnidogađaj manifestacije 5. Mostarski polumaraton i ove godine će se trčati certifikovanom stazom preko 7 gradskih mostova, što je postao i zaštitni znak ove trke. Staza trke je zamišljena kao trkačka razglednica, tako da prolazi kraj velikog broja prirodnih i kulturnih znamenitosti grada Mostara. Pored profesionalnih atletičara, u trci polumaratona učestvuje veliki broj rekreativaca, koji vrijedno treniraju kako bi mogli istrčati dužinu od 21,1 km.

Motivaciju za učešćem u ovakvoj trci često prati promjena pasivnih životnih navika, što uveliko utiče na zdravlje trkača, pa se možereći da je trčanje u službi podizanja kvaliteta života. Pozitivan trend je vidljiv i kroz trkače koji su trčali sva četiri izdanja Mostarskog polumaratona, što su organizatori nagradili popustom od 50 posto na kotizaciju za takmičenje. Organizatori, takođe, simboličnom gestom žele podržati i najbolje trkače kroz besplatne kotizacija onima koji imaju u zadnjih 5 godina istrčan polumaraton ispod 1:15 i trkačicama ispod 1:22.

Trka građana

Poseban dio manifestacije je trka građana u dužini od 4 km. Trka koja prolazi samim centrom grada ima za cilj privući što veći broj građana, od onih mlađih do najstarijih, tako da osjete pozitivne efekte učešća u jednoj ovakvoj manifestaciji, te se nakon niza godina bez fizičke aktivnosti odluče obući tenisice i pokrenuti.

S druge strane, ova trka ima humani karakter gdje dio kotizacija svake godine bude usmjeren za pomoć nekoj od organizacija koju organizatori prepoznaju kao partnera. Ove godine, sa sloganom „Hope“ ili „Nada“,podržaće udruženje „Novi pogled“, koja prvenstveno okuplja žene oboljele od karcinoma dojke i ostalih malignih bolesti. Cilj ovog udrugženja je psihološka podrška i pomoć oboljelim ženama i njihovim porodicama tokom i poslije liječenja, te podizanje svijesti u zdravoj populaciji svih uzrasta o značaju brige o zdravlju.

Organizatori se nadaju se da će zajedno sa trkačima i svim uključenim u organizaciju oveutrke barem malo pomoći i ukazati na važnost kretanja, kao jednog od uslova za očuvanje zdravlja, ali i skrenuti pažnju na sve probleme u društvu s kojima se susreću osobe oboljele od malignih bolesti. Vremenski limit za završetak ove trke postavljen je na 60 minuta od starta, što omogućava svima koji žele učestvovati da mogu i šetnjom u ovoj trci podržati njihova nastojanja.

(NovaSloboda.ba)