Odustati od izgradnje odlagališta na Trgovskoj gori nakon zemljotresa

Nakon razornog zemljotresa, koji se 29. decembra dogodio u Petrinji u Hrvatskoj, seizmološka slika tog područja, od koga nije daleko ni Bosna i Hercegovina, potpuno je promijenjena, zbog čega bi potpuno trebalo odustati od izgradnje radioaktivnog i nuklearnog odlagališta na lokaciji Trgovske gore.

Istaknuto je to na današnjem okruglom stolu o temi “Trgovska gora: aktuelno stanje seizmičkih aktivnosti”, koji je organizovao “Zeleni klub”, a kome su prisustvovali bh. poslanici sa svih nivoa vlasti u BiH, eksperti u toj oblasti, te predstavnici akademske zajednice i nevladinog sektora, kao i načelnika općina iz tog područja.

Načelnica Odjeljenja za opservatorsku seizmologiju Sektora za seizmologiju Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske Snježana Cvijić-Amulić napomenula je da je područje oko Petrinje, od koje je Banja Luka udaljena oko 70 kilometara, seizmički najkritičnija lokacija.

“Zemljotres je premašio magnitude i sada imamo mnogo drugačiju sliku. To je zona u kojoj su se dogodili i najjači zemljotresi u prošlosti, uzimajući u obzir sve podatke. Sada više ne možemo govoriti o maksimalnom osam nego devet stepeni po Merkalijevoj skali najkritičnije seizmički lokacije”, dodala je.

Dugogodišnji profesor na više univerziteta i stručnjak za hidrotehniku Munir Jahić podvukao je da se mora odustati od izgradnje odlagališta na Trgovskoj gori, jer to ne može biti ni prostorno ni komunikacijski pogodna lokacija.

“Zamislite da je u trenutku zemljotresa u Petrinji kamion prevozio radionuklearni otpad, šta bi se onda dogodilo. Za svaki potres jačine od pet stepeni po Rihteru, lokacija koja je 70 ili 80 kilometara ne može biti lokacija za odlaganje takvog otpada”, istakao je.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović (SDP) pojasnio je da „Zeleni klub“ ima zadatak da pomaže, a ne da vodi ovaj proces ističući da je odgovornost na bh. institucijama.

Iznio je podatak da je posljednjih dana pred Novu godinu evidentirano između 146 i 265 zemljotresa u zavisnosti od izvora podataka.

Takođe, podsjetio je da je s gradonačelnikom Petrinje Darinkom Dumbovićem razgovarao ranije o toj lokaciji, kada je istaknuto da je to pogrešna odluka i namjera institucija Hrvatske, jer se govorilo o mogućnosti seizmičkih promjena i dešavanja, što se na kraju, nažalost, dogodilo u Petrinji kasnije.

Kaže da su bh. institucije mogle uraditi više, ali je ocijenio da je dobra vijest činjenica da se počelo nešto raditi, a današnji skup prilika je da se čuje šta je urađeno.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac (SNSD) podvukao je da je jedina mjera sačuvati zdravlje i okolinu 250.000 ljudi koji žive u 13 opština na tom području.

Napomenuo je da je Bosni i Hercegovini potreban stručni stav o namjeri Hrvatske da izgradi takvo odlagalište, kako bi se adekvatno suprotstavili nastojanjima te susjedne zemlje, ali smatra da Hrvatska neće odustati od tog plana.

(Fena)