Vlada HNK-a oštro osudila napad na građane Mostara

Šokirana današnjim ponašanjem pojedinaca među demonstrantima, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona najoštrije osuđuje fizički napad na građane Mostara. Ujedno, od mjerodavnih institucija Vlada traži hitno postupanje odnosno evidentiranje i procesuiranje nasilnika koji su protest iskoristili za ponašanje koje normalno društvo ne smije tolerisati, navodi se u saopštenju iz Vlade HNK-a.

Iz Vlade podsjećaju na to kako su u HNK-u na snazi propisi koji definišu lokacije na kojima se mogu organizovati javna okupljanja. Uprkos tome, kako se ističe, današnji protest na  za to nepredviđenom mjestu obilježili su uvredljivi usklici i povici na nasilje i na uništavanje javne imovine što, nažalost, podsjeća na mučne scene i paljenja objekata iz 2014. godine.

“Ističemo kako u traženju svojih prava niko ne smije ugroziti prava ni bezbjednost drugih, posebno niko ne smije fizički nasrtati na nedužne građane. Rješavanje pitanja kolektivnog ugovora za zdravstvene radnike mora biti premješteno s ulice za pregovarački sto. Osuđujemo svaki oblik nasilja i očekujemo primjereno sankcionisanje počinilaca”, stoji u saopštenju Vlade HNK-a.

(NovaSloboda.ba)