Vuković: Ako se naši zahtjevi uskoro ne ispune počinjemo štrajk glađu

Ako predstavnici vlasti ostanu indolentni i u najskorije vrijeme nas ne pozovu na pregovore i ne usvoje naše zahtjeve, mi počinjemo štrajk glađu, poručio je u ponedjeljak predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu Hercegovačko-neretvanskog kantona Dalibor Vuković.

Vuković je to kazao novinarima na još jednom protestnom okupljanju pred zgradom Vlade HNK-a, gdje su sindikalisti ponovno zatražili potpisivanje novog kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavca i radnika u oblasti zdravstva.

“Veličanstven skup zdravstvenih radnika, njih svih 2.600 sa svojim predstavnicima je ovde, a resornog ministra zdravstva, premijera Vlade HNK-a i ministra finansija treba biti sram zato što su ove radnike doveli u ovakav položaj da danas pred zgradom Vlade traže svoja prava. Ovom prilikom, takođe, možemo najaviti gradnju šatora i šatorskog naselja, nakon toga odlazak pred Skupštinu HNK-a, a nakon toga, ako se uskoro ne usvoje naši zahtjevi, mi ćemo štrajkati glađu”, kazao je Vuković.

Naglasio je kako i dalje vjeruje u pravednu, poštenu i zakonitu odluku Opštinskog suda Mostar.

“Advokatski tim Sindikata uputio je dokaze i tijekom današnjeg dana oni su stigli u sud i vjerujem kako će u sljedećih nekoliko dana postupajući sudija u ovom predmetu ponovo razmotriti dokaze i donijeti pravednu odluku. Vlada spominje da ima dobru volju i namjeru za pregovorima, međutim stalno vrše pritisak na Sud da donese odluku da se štrajk obustavi. Zdravstveni radnici ničeg se ne plaše, rade zakonito. Policija je dolazila nekoliko puta legitimisati nas, vršili su pritisak nad nama, vjerovatno je to dio njihovog posla, a mi ih i dalje pozdravljamo na profesionalnom odnosu do sada i vjerujemo da će tako ostati i dalje”, kazao je Vuković.

On je uputio još jedan poziv kantonalnom ministru zdravstva, kantonalnom, ministru finansija i predsjedniku Vlade HNK-a da potpišu kolektivni ugovor.

“Naš ptab je ovde kraj zgrade Vlade, došli smo u njihovo susjedstvo zato što oni nikad nisu došli kod nas. Pozivamo ministra zdravstva, ministra finansija i premijera da dođu u naš šator, popiju piće s nama, da nešto i pojedu, a imamo i grijanje, pa im neće biti loše tu. Pozivamo ih da se upoznaju s našim stanjem i da napokon potpišu kolektivni ugovor”, istakao je Vuković.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar Ivica Anić istakao je kako je ministar finansija HNK-a Adnan Faladžić jednako odgovorna osoba kao i ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK-a Goran Opsenica.

“Ministar Faladžić drži ključni resor u Vladi HNK-a, odnosno resor finansija. To je osoba koja koči pri raspodjeli novca i smatramo ga jednako odgovornim, sramota je da se do sad ni on nije pojavio. Koliko je ta osoba bitna, govori i to da je u svakom pregovaračkom timu i da je odmah glavna osoba iza ministra Opsenice”, kazao je Anić.

Dodao je kako se štrajk zdravstvenih radnika u zdravstvenim ustanovama HNK-a nastavlja sve dok se ne postigne sporazum o novom kolektivnom ugovoru. Sindikalisti su uz zgradu Vlade HNK-a postavili šator, gdje se planiraju zadržati do postizanja sporazuma.

“Štrajk se ne prekida, neće stati i ide u punom kapacitetu, samo ćemo još rigoroznije krenuti u ostvarivanje naših ciljeva. Mi danas ostajemo u šatoru, tu su i vreće za spavanje, ostajemo noćiti, svi odjeli i sve zdravstvene ustanove će se mijenjati u smjenama. Nećemo otići odavde dok nas napokon ne pozovu na pregovore”, istakao je Anić.

(Fena)