Akcija „Skuter 2“: SIPA izvršila pretrese na četiri lokacije, slobode lišena tri lica

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske, realizovali akciju kodnog naziva „Skuter 2“, koja je usmjerena protiv nedozvoljenog prometa akciznim proizvodima, saopšteno je iz SIPA-e.

Prilikom realizacije akcije, policijski službenici SIPA-e pretresli su lica, stambene i poslovne objekte na četiri lokacije u Foči i Bijeljini, te lišili slobode tri lica zbog postojanja osnovane sumnje da su počinila krivično djelo iz člana 250.  Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Organizovani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelom iz člana 210a. istog zakona „Nedozvoljen promet akciznih proizvoda“.

Prilikom pretresa, policijski službenici SIPA-e otkrili su i privremeno oduzeli 1.259 kutija cigareta, oko 3810 kilograma raznog duhana, četiri vage, pet mobilnih telefona i četiri SIM kartice, novac u ukupnom iznosu od 16.000 eura, 630 USD i 5.500 konvertibilnih maraka, te druge predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

Akcija „Skuter 2“ realizovana je po naredbama Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Osumnjičena lica privedena su u prostorije SIPA-e i nad njima je u toku kriminalistička obrada.

U vezi sa realizacijom gore navedenih aktivnosti, SIPA će u zakonskom roku nadležnim pravosudnim institucijama podnijeti odgovarajuće izvještaje.

M. N.

(NovaSloboda.ba)