Prvi pogled na novi nastavak Asterixa

Srećom, zaključavanje korone ne odnosi se na svijet stripova. Tako 2021. godine izlazi novi svezak Asterixa, u kome mali junak iz Galije ponovo putuje.

Sve započinje partijom šaha. Druid Miraculix klimne glavom i u snu primi poziv prijatelja za pomoć. On odmah polazi na put sa Asterixom i Obelixom …

Tako započinje novi strip o Asterixu, koji će se pojaviti u oktobru ove godine.

Asterixov sljedeći album, 39. po redu očekuje se u oktobru, a to je najavio scenarist Jean-Yves Ferri, koji je s dizajnerom Didierom Conradom postao jedan od “očeva” nejednostavne Galije.

„Ovo je album„ putovanje “, nakon što se zadnja avantura dogodila u selu. Asterix i Obelix otputovaće na jednu posebnu destinaciju (…) takva zemlje danas zaista ne postoji”, naznačio je scenarista u francuskom magazinuu. „Svaki album je mali korak u donošenju nečeg novog. A Obélix nastavlja svoju polaganu psihološku evoluciju”, dodao je.

Na pitanje da li se i dalje mođe igrati s klišejima posjećene zemlje, kao što je to nekada radio ovaj strip, Ferri priznao je da je zadatak postao komplikovaaniji.

„Šezdesetih godina, Albert Uderzo i René Goscinny mogli su se smijati strancima, karikirati Engleze sa velikim zubima, Grke sa njihovim grčkim profilom. Atmosfera je bila dobrodušna. Danas vam je gotovo potreban rječnik na stolu, da biste znali sa čim se smijete šaliti ili ne ”, rekao je.

(express)

Z. N.

(NovaSloboda.ba)