Rast industrijske proizvodnje u decembru 2020. godine od 1,7 posto

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u BiH u decembru prošle godine veća je za 1,7 posto u poređenju sa prethodnim mjesecom, a u odnosu na decembar 2019. godine industrijska proizvodnja u BiH, kalendarski prilagođena, bilježi rast od 2,8 posto.

U decembru lani proizvodnja intermedijarnih proizvoda veća je za 8,3 posto u odnosu na novembar prošle godine, kapitalnih proizvoda veća za 5,1 posto, energije veća za 0,6 posto, dok je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju manja za 2,4 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju manja za 4,2 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Proizvodnja kapitalnih proizvoda u decembru prošle, u odnosu na decembar 2019. godine veća je za 18,9 posto, intermedijarnih proizvoda za 15 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju veća za 11,7 posto, dok je proizvodnja energije manja za 6,8 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju manja za 8,4 posto.

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u decembru 2020. godine u poređenju sa novembrom u vađenju ruda i kamena veća je za 7,8 posto, u prerađivačkoj industriji veća za 2,2 posto, dok je u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i gasom zabilježen pad za 2,2 posto.

U decembru prošle, u odnosu na decembar prethodne godine, industrijska proizvodnja, kalendarski prilagođena, bilježi rast u prerađivačkoj industriji od  šest posto, u vađenju ruda i kamena rast od 0,8 posto, dok je u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i gasom zabilježen pad od 6,6 posto.

(Fena)