Rukovodstvo Skupštine HNK-a pozvalo Vladu i sindikate na razgovor

Predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona Šerif Špago pozvao je Vladu HNK-a i predstavnike sindikata zdravstvenih radnika da otvore pregovore o tekstu novog kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavca i radnika u oblasti zdravstva.

“Pitanje sindikata, razgovora i pregovora je u nadležnosti Vlade HNK-a, ali tu, nažalost, vidimo da i s jedne i s druge strane postoje određena uslovljavanja, odnosno stvari koje ne bi trebale biti u nekom normalnom pregovaračkom postupku. Moj lični stav je da predstavnici sindikata i poslodavac, odnosno kantonalna vlada, moraju naći zajednički jezik”, izjavio je Špago uoči početka današnje sjednice Skupštine HNK-a.

Bez obzira na suprotstavljene stavove i sve što se događa, Špago ističe kako će se na kraju morati “sjesti, dogovarati i iznaći najbolje rješenje u skladu sa zakonskim i finansijskim mogućnostima Hercegovačko-neretvanske županije”.

Zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK-a Tomislav Martinović ustvrdio je kako je to pitanje predugo otvoreno.

“Generalno rečeno, mislim da u ovoj temi ima jako puno šumova koje treba otkloniti i naći kompromisno rješenje kako bi i jedni i drugi, a tu prvenstveno mislim i na sindikate i na poslodavce, bili koliko toliko zadovoljni. S pozicije koju obavljam i s aspekta onoga što Skupština u cijeloj ovoj priči može uraditi, rekao bih da ovo pitanje treba hitno riješiti”, poručio je Martinović.

Naglasio je da se građanima treba omogućiti da mogu ostvarivati sve ono što je vezano za zdravstvenu zaštitu.

“Zdravstveni radnici učinili su jedan veliki, ogromni doprinos kada je u pitanju pandemija koronavirusa, znamo koliko su se žrtvovali i na tome im beskrajno hvala, ali isto tako moramo vidjeti gdje su naše granice i mogućnosti, odnosno dokle mogu ići određeni finansijski zahtjevi i šta se konkretno od tih zahtjeva može ispuniti. Po meni je najgora situacija nešto potpisati, reći da su zahtjevi ispunjeni, pa za tri-četiri mjeseca doći u poziciju da za to nema finansijskih sredstava i da onda priču vratimo na sam početak”, kazao je Martinović.

Dodao je kako je uvjeren da će i skupštinske rasprave, koje će se najvjerovatnije voditi na sljedećoj sjednici, pripomoći da se ovo pitanje stabilizuje.

“Pomoći će, takođe, da malo podrobnije razmotrimo cijeli naš zdravstveni sistem u ovom kantonu, koji je po meni glomazan, trom i neefikasan, i mislim da za novce koje ulažemo u njega ne pruža najbolju zdravstvenu zaštitu našim stanovnicima”, kazao je Martinović.

(Fena)