U petak početak suđenja Novaliću i ostalima

U Sudu BiH u petak, 29. januara, zakazano je ročište u predmetu “Fadil Novalić i drugi” u vezi sa nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10,530.000 KM, koje je iz Kine uvezla kompanija “Srebrena malina”, u vlasništvu Fikreta Hodžića, a za potrebe Federalne uprave civilne zaštite.

Optuženi premijer Federacije BiH Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, vlasnik “Srebrene maline” Fikret Hodžić i federalni ministar finansija Jelka Milićević trebali bi da se izjasne o krivici.

Početak suđenja zakazan je za 9 sati.

Sud BiH je 30. decembra 2020. godine potvrdio optužnicu, koja Novalića, Solaka i Hodžića tereti za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Oni su optuženi i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povrede obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovog falsifikovanja ili uništavanja, dok se Milićevićeva tereti za nesavjestan rad u službi.

Optuženima je stavljeno na teret počinjenje navedenih krivičnih djela u vezi sa nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10,530.000 KM, te zaštitne opreme u vrijednosti od 2,900.000 KM za potrebe borbe protiv koronavirusa u FBiH u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće.

(Srna)