Vuković: Zdravstveni radnici proveli noć u šatoru, nema pomaka u pregovorima

Zdravstveni radnici proveli su proteklu noć u šatoru ispred zgrade Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona u pregovorima o novom kolektivnom ugovoru nema pomaka, kazao je u utorak ujutro predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNK-a Dalibor Vuković.

“Dvojica kolega su ostala i provela noć u šatoru da se mi ostali malo odmorimo i još uvijek čekamo da nam se neko obrati da vidimo šta i kako dalje. Što se pregovora tiče, ništa novo se nije dogodilo, a najzanimljiviji je izvještaj Vlade od juče, u kojem pozivaju da se protesti presele na pregovarački sto, međutim opet nisu napisali kada i u koje vrijeme da dođemo, tako da je to opet “šuplja priča”, kazao je Feni Vuković.

Posjetio je kako je advokatski tim sindikata tokom jučerašnjeg dana uputio i dostavio dokaze i sve što je tražio Opštinski sud Mostar.

“Vrlo brzo očekujemo odluku Suda u vezi privremene zabrane provođenja i organizovanja štrajka, a koje je zatražila Vlada HNK-a. Nadamo se poštenoj i pravednoj odluci”, dodao je Vuković.

Što se tiče planova za danas, Vuković navodi kako će se javljati uživo, te kao i do sad čekati u šatorima.

“Čekamo njihove poteze, a ako se u narednih nekoliko dana ništa ne dogodi, mi idemo dalje”,  poručio je Vuković.

Oko dvije hiljade članova Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNK-a i Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar od 10. decembra prošle godine nalaze se u generalnom štrajku. Sindikalisti traže povećanje plata i novi kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavca i radnika u oblasti zdravstva.

“Štrajk se ne prekida, neće stati i ide u punom kapacitetu, samo ćemo još rigoroznije krenuti u ostvarivanje naših ciljeva i nećemo otići odavde dok nas napokon ne pozovu na pregovore”, rekao je tokom jučerašnjeg protesta predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar Ivica Anić.

(Fena)