Bidenova administracija podržava dvodržavno rješenje između Izraela i Palestine

Administracija američkog predsjednika Joa Bidena podržava dvodržavno rješenje između Izraela i Palestinaca i poništiće nekoliko Trumpovih administrativnih odluka, poručio je vršilac dužnosti američkog ambasadora u  UN-u u utorak.

Palestinci žele državu na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze s istočnim Jerusalemom kao svojom prijestonicom, teritorijama koje je Izrael zauzeo u 1967. godine. Ipak, na osnovu mirovnih prijedloga bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, Washington bi priznao jevrejska naselja na okupiranim teritorijama kao dio Izraela.

Vršilac dužnosti američkog ambasadora u UN-u Richard Mills poručio je Savjetu bezbjednosti da bi Washington mogao zatražiti od Izraela i od Palestinaca da “izbjegnu jednostrane mjere koje bi otežale dvodržavno rješenje sukoba, kao što su anektiranja teritorija, širenje naselja i davanje obeštećenja pojedincima zatočenim zbog “terorističkih činova”.

“Nadamo se da će biti moguće poočeti s radom na sporoj gradnji kompetencija obe strane da stvore okruženje u kome bismo ponovo mogli pomoći u traženju rješenja”, poručio je Mills 15. članom tijelu.

Kazao je da Bidenova administracija namjerava obnoviti pomoć Palestincima i da će preduzeti korake ka ponovnom otvaranju palestinske diplomatske misije u Washingtonu. Pod Trumpovom vladavinom, Washington je ukinuo 360 miliona dolara vrijedno godišnje finansiranje agencije  UN-a za podršku palestinskim izbjeglicama (UNRWA).

“Mi ne činimo te korake kao uslugu palestinskom čelništvu. Američka pomoć donosi koristi milionima običnih Palestinaca i pomaže im da očuvaju stabilno okruženje koje koristi i Palestincima i Izraelcima”,izjavio je Mills.

Dodao je da Washington čvrsto podržava svog saveznika Izrael i da će nastaviti da se bori protiv pristrasnosti prema toj zemlji u Ujedinjenim nacijama i u ostalim međunarodnim tijelima.

Bidenova administracija nastaviće da traži od drugih zemalja da normalizuju veze s Izraelom, istovremeno priznajući da to “nije zamjena za izraelsko-palestinski mir”, kazao je Mills.

U onome što se smatra jednim od nekolicine Trumpovih vanjskopolitičkih uspjeha, Washington je osigurao sporazume krajem prošle godine s četiri arapske zemlje – Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom, Sudanom i Marokom – da započnu s normalizacijom odnosa s Izraelom, prenosi Reuters.

(Fena)